Een film met dynamiek, maar niet meer dan dat

scene uit de film Arthur en de wraak van Malthazard (2009) FOTO: Independent Films Independent Films

Arthur en de wraak van Malthazard Regie: Luc Besson Met stemmen van: Kim-Lian van der Meij, Marco Borsato In: 48 bioscopen **

Drie jaar na het eerste avontuur van Arthur, het jongetje dat binnendringt in een wonderbaarlijke miniatuurwereld onder de grond, heeft de Franse regisseur Luc Besson meteen twee vervolgfilms gemaakt. De eerste daarvan, Arthur en de wraak van Malthazard, die abrupt midden in het verhaal stopt, komt nu in de bioscoop, het tweede vervolgdeel komt volgend jaar.

De film is een mengvorm van animatie en scènes met echte acteurs: de wereld boven de grond is werkelijk, die onder de grond getekend. Maar alle aandacht van Besson lijkt te zijn uitgegaan naar de uitbundige visuele kenmerken van de animatiewereld. De scènes met de acteurs moet hij er een beetje bij gedaan hebben. Het klunzige acteerwerk, de prozaïsche locaties en de kluchtige verwikkelingen zonder enige opbouw wijzen daar tenminste op.

Het animatiegedeelte is visueel overdadig en overrompelend, maar de sprookjeswereld van Besson ontbeert charme. De wereld van de Micmacs is geen alternatief voor die van de volwassenen, maar eerder een soort overdreven uitvergroting daarvan, met gangsta rappende wezentjes, flikkerend neon en aan Fritz Langs klassieker Metropolis ontleende straatbeelden.

Het laatste wat kinderen willen zien is een vertederende, brave kinderwereld, moet de regisseur gedacht hebben. Het resultaat is een soort geanimeerde uitvergroting van een dagje TMF kijken.

De film Arthur en de wraak van Malthazard heeft zeker dynamiek, met een aaneenrijging van achtervolgingen en reddingen op het laatste nippertje, maar ook niet veel meer dan dat.

    • Peter de Bruijn