Economie kort

Kredietwaardigheid van Rabobank is in gevaar gekomen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De triple-A-status van Rabobank staat onder druk. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van Rabo naar beneden bijgesteld, van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Vooralsnog handhaaft Standard & Poor’s de triple-A-waardering voor de bank, maar het houdt er rekening mee dat die in de nabije toekomst wel eens lager kan worden. Een andere grote kredietbeoordelaar, Moody’s, velde een maand geleden hetzelfde oordeel. Doorgaans herzien de drie grote kredietbeoordelaars – naast Standard & Poor’s en Moody’s, ook Fitch – de zogeheten rating van bedrijven als die hun jaar- en halfjaarcijfers bekend hebben gemaakt. Rabobank publiceert de resultaten over 2009 op 4 maart.

Lees het rapport van Standard & Poor’s via nrc.nl/economie

Miljardenverlies voor vastgoedbedrijf Dubai

DUBAI. Het vastgoedbedrijf Nakheel, nu in het middelpunt van de schuldencrisis in Dubai, is in de eerste helft van dit jaar diep in de rode cijfers beland. Het bedrijf meldt een verlies van 13,4 miljard dirham (2,5 miljard euro), vooral door afschrijvingen op zijn portefeuille. Nakheel was onder meer betrokken bij de aanleg van palmvormige eilanden voor de kust van Dubai. Dubai liet echter twee weken geleden weten dat zijn belangrijkste investeringsvehikel, Dubai World, voorlopig geen schulden zal aflossen. (ANP)