De paranoïde cocaïnerap is de beste in het genre

cd hiphop

Clipse:

Til The Casket Drops ****

Clipse is een curieus hiphopduo. Hun vorige album Hell Hath No Fury was een van de betere popalbums van het decennium en de beats van The Neptunes waar ze op rappen, behoren tot de beste producties die de hitproducers ooit gemaakt hebben. Maar door platenmaatschappijgedoe liggen hun albums vaak jarenlang te verstoffen, en er is een flinke kans dat je nog nooit van ze gehoord hebt.

Hun paranoïde, gelaagde en compromisloze cocaïnerap is de beste in het genre. Dat komt door de vaak snijdende, wat kille, en altijd stevig stompende muziek, waar ditmaal ook andere producers dan The Neptunes aan bijdragen. Zoals de rauwe synthesizerriff, het klokgelui en de opzwepend rockende beat van hoogtepunt ‘Showing Out’, en de losse synthesizerakkoorden, springerige drums en het zuigende lalala-refreintje in ‘Door Man’.

Maar het komt zeker ook door de raps van Pusha T, Malice en hun goed gekozen gasten, zoals arrogante Kanye West op het opschepperige ‘Kinda Like A Big Deal’ en de ontspannen Cam’ron op het aanstekelijk losse ‘Popular Demand (Popeyes)’. Ze rappen over het miljoen dat ze in het plafond verstopt hebben for a rainy day en de codes van de straat, maar zijn ook introvert en tonen de vertwijfeling van ouder worden in het straatleven. Een enkele radiovriendelijke misstap zij ze vergeven; ze verdienen immers een groter publiek.

    • Saul van Stapele