Bier! Wijn!

Waarschijnlijk gebeurde het toen Ramses Shaffy herdacht werd bij De Wereld Draait Door, en iemand opperde dat het toch wel heel gek was dat ze water zaten te drinken. Bier moest er komen! Wijn!

Waarschijnlijk was het toen, dat SP-Kamerlid Renske Leijten in actie besloot te komen. Hier kijken toch jóngeren naar? En Ramses is nota bene dóódgegaan aan dat spul! Gesteund door ChristenUnie- en PvdA-collega’s, en door een Nijmeegs onderzoek dat bevestigt dat alcohol op tv jongeren meer doet drinken, trok ze aan de bel.

Als politici zich met de tv-inhoud bemoeien, gaat het mis. Onlangs waren er Kamervragen over de soap Onderweg Naar Morgen; Lingo was een debat waard op minister-presidentieel niveau, evenals De Grote Donorshow.

Inmiddels zouden ze het toch moeten weten: zolang programma’s niet oproepen tot onwettige acties, mogen ze alles. Een andere vraag is wat er in een ideale wereld op tv vertoond zou worden. In die van Leijten zouden ze allemaal water drinken, in de mijne zouden ze, met liters wijn, over kunst praten, terwijl er in de uwe misschien wel non-stop halfnaakte meisjes door het scherm dansen.

Het is een kwestie van goede smaak. Daarbij is ethiek beslist een van de factoren, maar het gaat om fatsoensnormen, van het type opstaan-voor-oud-vouwtje-in-volle-tram. Of: niet-oversteken-bij-rood-licht-als-er-een-kind-bij-is. Die vind je in geen enkel wetboek. Het zijn ongeschreven regels die niet van bovenaf maar onderling zijn ontstaan.

Drankgebruik lijkt me, qua tv-fatsoensnormen, nog het minste probleem. Van mij mag de wijn bij Pauw & Witteman op tafel blijven, als het oppervlakkige geneuzel maar verdwijnt. En met wat voor wereldbeeld zadel je de jeugd op als je ze naar soaps laat kijken?

Daar kunnen ouders en kinderen over praten, evenals maatschappelijke organisaties en programmamakers, maar politici moeten zich er juist niet in mengen. Dat is een principe dat even fundamenteel is als de scheiding der machten.

Wat er gebeurt als je dat overboord gooit, zien we op de staatstelevisie van Noord-Korea of China. Of op Rai Uno.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts