Alles wat fout kon gaan, ging fout

Politie en gemeente hebben geblunderd bij de rellen op het feest in Hoek van Holland.

‘Intens geweld’ zoals hier vereist betere voorbereiding.

Het verlenen van de benodigde vergunningen was „ongecoördineerd”. De voorbereiding was „routinematig”. De risico-inschatting was „onvoldoende”. En zo gaat het rapport over de rellen in Hoek van Holland nog even door. Commandostructuur: „onduidelijk”. Inlichten van de korpsleiding en burgemeester Aboutaleb: „veel te laat”.

Gisteren presenteerde het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in het stadhuis in Rotterdam een honderd pagina tellend rapport over het totaal uit de hand gelopen dancefestival op 22 augustus. De conclusies zijn hard.

COT-voorzitter Uri Rosenthal sprak van „geweldsgebruik van een ongekende hevigheid en intensiteit”. Honderden losgeslagen Feyenoord-hooligans, zwaar onder invloed van cocaïne en drank, hebben „in georganiseerd verband” de aanval op de politie geopend. De agenten die gericht vuurden op de menigte en daarbij de 19-jarige Robby van der Leeden door het hoofd schoten, handelden uit noodweer. Dinsdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat deze agenten niet worden vervolgd.

COT-voorzitter Rosenthal zei „geschokt” te zijn over het uitzonderlijke geweld. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, korpschef Aad Meijboom. en hoofdofficier van Justitie Henk Korvinus legden veel nadruk op de relschoppers. „Deze angel”, zei Meijboom, „moet uit de samenleving worden gehaald.” Aboutaleb: „Deze mensen komen nergens meer in.”

Maar de COT-onderzoekers wijzen vooral op het falen van de lokale overheid. Hun rapport is een lange opsomming van blunders en pijnlijke inschattingsfouten. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het dancefestival zelf was er „onvoldoende scherpte en alertheid bij de de betrokken organisaties en diensten”, aldus het COT.

Het veiligheidsplan was een exacte kopie van de vorige, rustig verlopen editie van het Sunset Grooves Dancefestival. Speciale beveiligingsmaatregelen werden niet genomen. En dat was gezien de omstandigheden „niet terecht”, aldus het COT.

In mei was de Koninginnedagviering bij de Rotterdamse Erasmusbrug al ernstig uit de hand gelopen. Vanaf toen waren er zorgen binnen de Rotterdamse driehoek over de veiligheid rond grote evenementen in de stad. Toch spraken de burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie nooit over het aanstaande dancefeest in Hoek van Holland.

Volgens het COT had de driehoek ook geïnformeerd moeten worden over de alarmerende informatie die vooraf was verzameld. Op vrijdag 22 augustus, de dag voor het feest, meldde de Regionale Inlichtingdienst (RID) dat jongeren van de harde kern Feyenoordsupporters „los wilden gaan” op het strandfeest. De volgende dag rond 14.00 uur, werd die informatie nog eens bevestigd.

Tegen de protocollen van de RID in, werd deze informatie niet doorgegeven aan de korpsleiding. En hoewel er volgens het COT alle aanleiding toe was, werden de veiligheidsmaatregelen niet „opgeschaald”. In Hoek van Holland was er geen Mobiele Eenheid, die zaterdagavond.

Was die er wél geweest, dan waren er evengoed rellen geweest. Maar, zo zei Uri Rosenthal gisteren. „Als de juiste voorbereidingen waren getroffen, dan hadden bepaalde gebeurtenissen zich waarschijnlijke in mindere mate voorgedaan.”

Aboutaleb wilde tijdens de persconferentie liever vooruit kijken. Het college nam alle conclusies en aanbevelingen van het COT over, zo had de burgemeester al meteen gezegd. De vergunningen voor grote evenementen wordt strakker geregeld. En korpschef Meijboom moet in de komende weken bekijken of de affaire personele gevolgen moet hebben in het korps.

Zelf opstappen heeft Meijboom niet overwogen: „Als het stormt, moet een kapitein op de brug staan”, zei hij. Het politieke lot van Aboutaleb leek gisteren ook niet in gevaar. Al eerder gaf de gemeenteraad de burgemeester voor Hoek van Holland een ‘gele kaart’. Zelfs Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) wilde niet zomaar rood trekken. „We gaan het rapport maar eens goed bestuderen.”

    • Mark Hoogstad
    • Steven Derix