Woede op klimaattop over tekst

Ontwikkelingslanden op de klimaattop in Kopenhagen hebben vanmorgen woedend gereageerd op een ontwerptekst van gastland Denemarken voor een nieuw klimaatakkoord die is uitgelekt. Volgens Joan Carling, in Kopenhagen de onderhandelaar namens de organisatie van inheemse volken, proberen de Denen met deze tekst de macht van de rijke landen op het klimaatbeleid te vergroten. In een telefoongesprek noemt ze de tekst: „Een grote belediging [...] Er wordt nu al twee jaar onderhandeld over een nieuw akkoord en het lijkt wel alsof alles in één klap van tafel wordt geveegd.”

VN-klimaatchef Yvo de Boer benadrukte gisteren dat de tekst geen onderhandelingsdocument is. Enkele ontwikkelingslanden hebben een eigen ontwerpslotverklaring geschreven. Daarin roepen ze op tot een grotere inspanning van de rijke landen.

Warmste decennium: pagina 4