Wie A zegt, moet liever geen B zeggen

Paniek bij de pinautomaten en op de website van de Rabobank vanmorgen? Het had gekund.

De Volkskrant opende vandaag over de volle breedte van de voorpagina met het nieuws dat het imago van de Rabobank een deuk heeft opgelopen. Het roept herinneringen op aan de weken van het DSB-debacle. Ook toen speelden de media een rol in de ondergang van de bank door vroegtijdig te melden dat de noodregeling was aangevraagd. Het leidde tot een nieuwe run op de bank van Scheringa – en uiteindelijk tot het faillissement.

Zo’n vaart zal het bij de coöperatieve bank uit Utrecht niet lopen. Wat is er precies bij de Rabobank aan de hand? Simpel. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde gisterochtend om tien over acht Amerikaanse tijd de outlook van de bank van AAA-stable naar AAA-negative. In gewone mensentaal betekent dit dat S&P’s in beraad heeft of de Rabobank mogelijk een iets lagere kredietwaardering gaat krijgen. De reden die S&P’s daarvoor aangeeft, is helder: gegeven de slechte economische situatie bestaat de kans dat Rabobank de komende tijd problemen gaat krijgen met de aflossing van uitstaande leningen. De economie krabbelt weliswaar weer iets op, maar bedrijven hebben het nog steeds zwaar en het risico op wanbetaling is ontegenzeggelijk hoger dan in normale tijden.

Rabo trof onlangs een voorziening van 1,2 miljard euro voor mogelijke slechte leningen. Dat is, gezien de daadwerkelijke wanbetalingen tot nu toe, een redelijk veilige marge gebleken.

De suggestie van het nieuws van vanmorgen is dat de kredietwaardigheid van Rabobank op het spel staat. Zo ver is het (lang) niet. S&P’s waarschuwt weliswaar voor het zware economische tij, maar geeft ook aan dat de outlook weer naar stable zal gaan als de afschrijvingen terug zullen lopen. Die kans is gezien het economisch herstel reëel.

Wie aan de triple-A van de Rabo komt, raakt een gevoelige snaar. De bank is de enige private bank in de wereld met zo’n hoge kredietbeoordeling en loopt daar ook flink mee te koop. De AAA-status maakt geld lenen goedkoper en heeft voordelen voor de financiering van de verzekeraar van Rabo. Rabo heeft de triple-A superstatus al 27 jaar.

Een mogelijke verlaging van triple-A stabiel naar triple-A negatief is nog steeds triple-A. De stap naar AA+, het volgende treetje naar beneden, is nog niet in zicht. En zelfs als dat wel zou gebeuren, zijn de consequenties voor Rabobank financieel gezien te overzien. Op één tegenvaller na: alle reclame-uitingen waarin de bank zo trots de AAA-status vermeldt, moeten dan de papierversnipperaar in.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse