Warmste decennium sinds de meting begon

Een dagelijks verslag van belangrijke ontwikkelingen op de klimaattop in Kopenhagen.

Terwijl in Kopenhagen de landen elkaar al in de haren vliegen, kwam het belangrijkste nieuws voor de klimaatconferentie dit keer van de Wereld Meteorologische Organisatie in Genève. De weerkundigen melden dat dit decennium het warmste dreigt te worden sinds de metingen in 1850 begonnen.

In kringen van klimaatsceptici – zie bijvoorbeeld het artikel van Leon de Winter in de bijlage Opinie & Debat van afgelopen zaterdag – wordt al jaren gesteld dat de temperatuur sinds 1998 niet meer is gestegen. Sterker nog, dat klimaatverandering is gestopt, hoewel de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat. Deze cijfers weerspreken dat.

Volgens de meteorologen haalt dit jaar zeker de top-tien van warmste jaren. De periode 2000-2009 was bovendien als geheel warmer dan 1990-1999 en die was weer warmer dan 1980-1989. Met uitzondering van Noord-Amerika is de opwarming verspreid over alle continenten. Het is nog even afwachten wat er deze maand gebeurt, maar het ziet ernaar uit dat 2009 voor Zuid-Azië en Centraal-Afrika, regio’s die naar verwachting het meest worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, het warmste jaar wordt dat ooit werd gemeten – morgen meer hierover op de wetenschapspagina van deze krant.

Kopenhagen creëert inmiddels zijn eigen hitte, met een ruzie tussen arme en rijke landen over een uitgelekte Deense ontwerptekst voor een slotverklaring. „Het is de Deense claim to fame” zegt Joan Carling van het International Indigenous Peoples Forum on Climate Change vereontwaardigd per telefoon vanuit Kopenhagen. Kennelijk vinden ze het belangrijker dat er een akkoord komt, zegt ze, dan wat daar precies in staat.

Het citaat van de dag kwam van de Chinese onderhandelaar Xie Zhenhua. Tegen het persbureau Xinhua zei hij:

„Deze conferentie kan niet zo worden zoals die uit het verleden, waar de geïndustrialiseerde landen ongedekte cheques uitschreven.”

    • Paul Luttikhuis