Waardering Rabobank onder druk

De triple-A-status van Rabobank staat onder druk. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van Rabo gisteren naar beneden bijgesteld, van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

Vooralsnog handhaaft Standard & Poor’s de triple-A-waardering voor de bank, maar het houdt er rekening mee dat die in de nabije toekomst wel eens lager kan worden. „Een kans van 1 op 3”, zegt analist Richard Barnes vanuit Londen. Een andere grote kredietbeoordelaar, Moody’s, velde een maand geleden hetzelfde oordeel.

Doorgaans herzien de drie grote kredietbeoordelaars – naast Standard & Poor’s en Moody’s, ook Fitch – de zogeheten rating van bedrijven als die hun jaar- en halfjaarcijfers bekend hebben gemaakt. Rabobank publiceert de resultaten over 2009 op 4 maart.

Triple-A is de hoogste waardering die er is. Rabobank heeft deze status al jaren en is daarmee naar eigen zeggen de sterkste private bank ter wereld. De bank koestert de AAA-rating in verschillende reclameuitingen.

Volgens het rapport dat Barnes gisteren uitbracht, heeft Rabobank de financiële crisis tot nu toe relatief goed doorstaan, vooral door haar sterke positie op de Nederlandse thuismarkt . Maar de aanhoudende economische tegenwind zou de financiële gezondheid van Rabo in de nabije toekomst wel eens kunnen aantasten.

Als in Nederland de werkloosheid toeneemt en meer bedrijven failliet gaan, zou Rabobank harde klappen kunnen krijgen. De bank is een prominente partij in het financieren van het midden- en kleinbedrijf en heeft een marktaandeel van 30 procent op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Over de eerste helft van 2009 rapporteerde Rabo een winstdaling van 18 procent door toedoen van afboekingen op de leningenportefeuille. Daar blijft het volgens Standard & Poor’s niet bij. „We verwachten dat de verliezen als gevolg van afschrijvingen ook in de tweede helft van 2009 en in 2010 nog hoger zullen zijn dan normaal”, aldus Barnes in zijn rapport.

Volgens een woordvoerder van de Rabobank is de bank niet geschrokken van de waarschuwingen door Standard & Poor’s. „De triple-A status is herbevestigd. Aan onze financiële stabiliteit is niets veranderd. Het enige dat is veranderd is de weersverwachting, van stabiel naar bewolkt.”

Kredietbeoordelaars hebben Rabobank tijdens de recessie in de jaren tachtig ook al eens op een „negatieve outlook” gezet, zo benadrukt de woordvoerder. „Dat duurde acht jaar, maar we hebben toen niet onze triple-A-status verloren. Ik verwacht dat dat nu niet anders zal lopen.”

Lees het rapport van Standard & Poor’s via nrc.nl/economie