Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Iraniërs die in Nederland studies willen volgen waarmee ze nucleaire kennis opdoen, wordt de toegang tot die studies ontzegd. Ze beginnen nu een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. En: jongeren kiezen de politicus van het jaar. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Aandacht voor de presentatie van het onderzoeksrapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) over de strandrellen in augustus bij Hoek van Holland. Ned.2, 20.25-20.45u.

Nova/DenHaag vandaag. Gesprek met Erwin Muller, directeur van het COT, over de strandrellen. Verder een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken van het Somalische Puntland, waar de piraten het actiefst zijn. Hij ziet geen heil in de marine-inzet tegen de piraten en pleit voor alternatieve maatregelen. Ook aandacht voor de verspreiding van de Q-koorts. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Henk van Straten trok een jaar lang op met de Eindhovense straatartiest Huub van Bijnen en schreef het boek Mijn nieuwe beste vriend. Samen vertellen zij erover. Patricia Paay licht haar Playboy-reportage toe. Dijkshoorn dicht. Cabaretier Theo Maassen treedt op als tafelheer. Ned.3, 19.30-20.09u.

Pauw & Witteman. Coureur Robert Gesink vertelt over zijn onlangs verkregen titel ‘wielrenner van het jaar’ en Achmed Baâdoud, de nieuwe PvdA-lijsttrekker van Amsterdam Nieuw-West, kijkt terug op zijn verrassende verkiezing. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

De bovenkamer: wat is islam? Populair-wetenschappelijke talkshow. Presentator Jan Jaap van der Wal praat met islamoloog, arabist en jurist Maurits Berger over de Koran, de vijf zuilen, verschillende stromingen, de relatie tussen religie en cultuur, en gezag binnen de Nederlandse moslimgemeenschap. Vragen van kijkers (via teleac.nl/debovenkamer) worden na afloop door Berger beantwoord in het radioprogramma Hoe?Zo! Radio (Radio 5, 21.02-22.00u.). Ned.2, 20.45-21.30u.

1 Op 1. Een gesprek tussen beroepskijkers Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Hans Beerekamp (mediacolumnist NRC Handelsblad). Twee televisierecensenten over zin en onzin op de beeldbuis. Het Gesprek, 22.15-23.00u.

Auslandsjournal XXL: Viel heiße Luft? – Der Klimagipfel in Kopenhagen. Onderzoek naar de politieke wil om tot een ingrijpend akkoord te komen op de Klimaattop. Met een overzicht van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. ZDF, 22.45-23.45u.

documentaire

Turban und Hakenkreuz – Der Großmufti und die Nazis. Mohammed Amin al-Hoesseini was van ’21 tot ’48 moefti van Jeruzalem. Hij verzette zich met geweld tegen de zionistische ambities in Palestina en leidde in ’36 de opstand tegen het Britse gezag in zijn land en vond steun bij nazi-Duitsland. In ’44 riep hij nog via Radio Berlin de Arabieren op om alle Joden te vermoorden. Tot het einde van WO II woonde hij in Berlijn waar hij het nazibewind actief steunde. Hij overleed in 1974 in Libanon. Arte, 21.00-21.50u.

Horizon: How many people can live on planet earth? David Attenborough onderzoekt de groei van de wereldbevolking en stelt de vraag of de westerse levensstijl niet ingrijpend moet veranderen omwille van de hele mensheid. BBC 2, 22.00-23.00u.

VPRO’s Import: Rampenplan. Finse documentaire. Een jaar lang probeert John Webster met vrouw en kinderen alle producten met aardolie uit zijn leven te weren om bij te dragen aan een beter milieu. Weg auto, zeep, lipstick, tandpasta en plastic producten. Maar de spanning in het gezin loopt op. Ned.2, 23.35-0.55u.

cultuur

Het uur van de wolf: Gerard Fieret. Filmportret van Frank van den Ende over de kunst en laatste levensjaren van de fotograaf, dichter, schilder en tekenaar die begin dit jaar overleed. Zijn vrouwenfoto’s brengen tegenwoordig veel geld op, maar Fieret stierf als zonderling, eenzaam in een keet. Ned.2, 22.50-23.35u.

sport

Voetbal, Champions League: Standard Luik - AZ. Voorbeschouwing, wedstrijdverslag en samenvattingen van de overige wedstrijden. Ned.3, 20.15-23.30u.