Stunt van Bayern bij 'Juve' is overwinning voor Van Gaal

Juventus 1 Bayern München 4

Ruststand 1-1. 19. Trézéguet 1-0, 30. Butt 1-1, 52. Olic 1-2, 83. Gómez 1-3, 90. Timotsjoek 1-4. Scheidsrechter: Busacca. Toeschouwers: 27.500

‘Wahnsinn! Super! Sakra! Das waren endlich die echten Bayern!’ De schreeuwende en jubelende koppen in de Bild geven aan hoe de stemming bij Bayern München na de klinkende 4-1 zege bij Juventus is omgeslagen. De Duitse grootmacht plaatste zich gisteravond ten koste van ‘de Oude Dame’ voor de achtste finales van de Champions League. ‘Ein Sieg für Van Gaal’, zo concludeerde ook de serieuze Süddeutsche Zeitung.

In de aanloop naar de laatste cruciale wedstrijd in groep A werd de druk op de Nederlandse coach Van Gaal opgevoerd in de Duitse media. ‘Dit is het moment voor Van Gaal om te bewijzen waarom Bayern München hem heeft gehaald’, zo stelde Bild uitdagend. Erevoorzitter Franz Beckenbauer probeerde de rust te bewaren door te stellen dat uitschakeling in de Champions League niet noodlottig zou zijn voor Van Gaal. „Hij blijft sowieso. Zijn werk begint resultaat op te leveren. Dit is niet het moment om hem te ontslaan”, zei Der Kaiser.

Voor Van Gaal was het de afgelopen weken vooral een kwestie van overleven in München. Na tegenvallende resultaten in de Bundesliga, nederlagen in de Champions League tegen Bordeaux en geruzie met spits Luca Toni begon hij zijn krediet te verspelen. De clubleiding hield hem de hand boven het hoofd, maar stelde wel dat een evaluatie rond Kerst noodzakelijk was. Van Gaal hield vast aan zijn eigen lijn en verwijderde Toni uit zijn selectie. In de competitieduels met Hannover 96 en Borussia Mönchengladbach tankte Bayern met twee zeges weer een beetje zelfvertrouwen.

Van Gaal had zich tot in de details voorbereid op de ontmoeting met Juventus in het kleine Olympisch Stadion van Turijn. Hoewel Juventus thuis al vijf jaar geen wedstrijd in de Champions League had verloren, geloofde Van Gaal in een stunt. Bayern begon met de aanvallers Ivica Olic, Mario Gómez, Thomas Müller en Bastian Schweinsteiger in het basiselftal zeer offensief aan het duel. Juventus werd direct na het eerste fluitsignaal van de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca met de rug tegen de muur gezet.

Van Gaal, de spelers en de fans van Bayern schrokken even toen Juventus al snel op voorsprong kwam, tegen de verhouding in. De Argentijnse verdediger Martín Demichelis leed knullig balverlies waarna Claudio Marchisio de vrijstaande David Trézéguet bediende. De Franse aanvaller schoot schitterend raak. Van Gaal maande zijn spelers vast te houden aan het eigen risicovolle spel.

Bayern voerde de druk op en het was wachten op de gelijkmaker. Die kwam na een half uur. Aanvaller Olic liet zich in een duel met Martin Cáceres handig vallen waarna de arbiter een strafschop gaf. Bayern-doelman Hans-Jörg Butt schoot de penalty feilloos langs Gianluigi Buffon: 1-1. Butt had zijn Italiaanse collega in het verleden als keeper van HSV en Bayer Leverkusen ook al eens van elf meter kansloos gelaten.

In de tweede helft vervolgde Bayern München de voetbalshow. Juventus was machteloos tegen het snelle positiespel van de Rekordmeister. Vooral de middenvelders Diego en Felipe Melo lieten het afweten. In de 52ste minuut zette Olic Bayern verdiend op voorsprong. De Kroatische international scoorde van dichtbij, nadat doelman Buffon een kopbal van Daniel Van Buyten slecht had weggewerkt. Van Gaal voerde de druk op Juventus verder op door Arjen Robben in te brengen.

Zeven minuten voor tijd besliste Bayern-spits Gómez het duel door de 1-3 binnen te tikken. Van Gaal en zijn hulptrainers veerden met gebalde vuisten op van de bank om ‘het mirakel van Turijn’ te vieren. Toen invaller Anatoli Timotsjoek in de blessuretijd ook nog eens het vierde Bayern-doelpunt van de wedstrijd maakte, was het feest compleet. De spelers betrokken hun coach nadrukkelijk in de feestvreugde. Juve werd uitgejouwd door eigen publiek. Afgelopen weekend was men nog enthousiast na de zege op Inter, de koploper in de Serie A. Nu circuleert de naam van bondscoach Lippi alweer in Turijn, als mogelijke opvolger, na het WK, van Ciro Ferrara.Van Gaal bleef na afloop de rust zelve en legde zijn critici nogmaals zijn speelplan uit. „We controleerden steeds het spel en misschien was dat vanavond te veel voor Juventus”, zei Van Gaal. „Je zou kunnen zeggen dat Juventus slecht speelde, maar je kan stellen dat juist Bayern goed was.” Juve-coach Ferrara was het met zijn collega eens. „De spelers van Bayern speelden een fantastische wedstrijd. We hadden daar niets tegen in te brengen.”

Van Gaal heeft in twee weken tijd met vier zeges op rij weer veel krediet opgebouwd bij Bayern. Als de komende weken creatieve topspelers als Franck Ribéry en Arjen Robben terugkeren van blessures heeft de oefenmeester nog meer mogelijkheden om Bayern te laten schitteren. Voor Toni lijkt het avontuur in Beieren voorbij. De Italiaan gokte op een vertrek van Van Gaal en verloor.

    • Koen Greven