Student werkt niet harder door plan Plasterk

Het plan van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) om universiteiten geen geld meer te geven voor trage studenten gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs (NRC Handelsblad, 8 december). Studenten wegen hun tijd af tussen studie, bijbaan en vrije tijd en smeren daarbij hun studie over meerdere jaren uit. Door universiteiten te prikkelen gaan studenten niet harder studeren. Het zal ertoe leiden dat universiteiten de kwaliteit van het onderwijs verlagen, zodat studenten meer vakken kunnen halen in minder tijd. Maar van slecht onderwijs wordt niemand beter. Leg de financiële prikkel dus waar deze thuishoort en maak studenten verantwoordelijk voor hun studietempo.

Dr. Roel Rutten

Opleidingsdirecteur Organisatiewetenschappen, Universiteit van Tilburg