Serviërs: Mladic niet uitleveren

Meer dan 60 procent van de Serviërs is tegen de uitlevering van de voor oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Dat blijkt uit een enquête onder 1.400 Serviërs, uitgevoerd in opdracht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De voortvluchtige Mladic, generaal van het Servische leger tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995), wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de belegering van Sarajevo en de moord op duizenden moslims in Srebrenica.

64 procent van de Serviërs meent dat Mladic niet moet worden uitgeleverd. 56 procent gelooft dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. 72 procent denkt dat het Joegoslavië-tribunaal bevooroordeeld is ten nadele van Serviërs en meent dat de processen niet bijdragen tot verzoening in de regio. 62 procent vindt het ook onterecht dat Radovan Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog, vorig jaar is uitgeleverd.

55 procent meent wel dat er beter moet worden samengewerkt met het Joegoslavië-tribunaal, hoofdzakelijk om toetreding tot de Europese Unie sneller mogelijk te maken. (VIP)