Records Rembrandt en Rafaël

Christies auctioneer James Bruce-Gardyne (C) runs bidding during the sale of the Rembrandt masterpiece "Portrait of a Man with Arms Akimbo" into the room where it is to be auctioned in King Street showroom, on December 8, 2009 in London. Bids reached £18million (19,935,000 Euros), £20.2 million including fees, the highest price ever reached for a Rembrandt painting. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Carl Court AFP

Rembrandt is gisteravond verslagen door Rafaël. Een subtiele tekening in zwart krijt van het hoofd van een muze van de meer dan honderd jaar oudere Italiaanse kunstenaar bracht bij Christie’s in Londen 29,1 miljoen pond op (32 miljoen euro). Rembrandts schilderij Portret van een man met de handen in zijn zij was eerder die avond afgehamerd op 18 miljoen. Samen met de veilingkosten betaalde de koper 20,2 miljoen pond voor het doek (22,3 miljoen euro). Een veilingrecord voor Rembrandt, maar volgens Christie’s is Rafaël nu de best betaalde oude meester op papier. De tekening was van de Nederlandse koning Willem II tot wegens schulden diens prachtige collectie in 1850 werd geveild.

Rembrandt (1606-1669) schilderde het portret van de onbekende man in 1658, het jaar waarin het de schilder nogal tegenzat en hij zijn huis en inboedel moest verkopen. Het is een vrij laat maar hoog aangeschreven werk dat sinds het begin van de 19de eeuw in Brits bezit was.

Wie de Rembrandt liet veilen, wil Christie’s niet bekendmaken, maar volgens handelaren zou het een weduwe zijn uit de familie Johnson, van het Amerikaanse farmaceutische concern Johnson & Johnson. De koper wil onbekend blijven. Het schilderij was sinds 1970 niet meer publiek gezien.

Rembrandts oude record werd in 2000 gevestigd toen zijn Portret van een 62-jarige vrouw uit 1632 voor 28,6 miljoen dollar gekocht werd door de in 2007 overleden handelaar Robert Noortman.