Politie faalde volledig bij strandrel

Alle betrokken politie- en gemeentediensten hebben voor en tijdens het ontspoorde strandfeest in Hoek van Holland cruciale fouten gemaakt. Zo is burgemeester Aboutaleb „ten onrechte niet ingelicht over [..] de dreigingsinformatie voorafgaand aan het evenement”. Aboutaleb zelf heeft verzuimd vooraf te controleren of de protocollen werden nageleefd.

Dat stelt het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) in het vanmiddag verschenen onderzoeksrapport naar de strandrellen op 22 augustus in Hoek van Holland. Daarbij kwam een 19-jarige feestganger om het leven door een politiekogel en raakten zes anderen gewond. Vijf agenten hebben in totaal zestien keer gericht geschoten, nadat tientallen jongeren tegen middernacht „in georganiseerd verband” jacht op hen maakten. Dat ging gepaard met „hevige en intense gewelddadigheid”, aldus het rapport. De agenten worden niet strafrechtelijk vervolgd, omdat zij uit noodweer hebben gehandeld, maakte het Openbaar Ministerie in Den Haag gisteren bekend.

Uit het rapport, opgesteld in opdracht van de gemeente Rotterdam, blijkt dat de ‘slechts’ 46 aanwezige agenten op het strand aan hun lot zijn overgelaten. „De politiemensen hebben geïmproviseerd [..] zonder dat zij konden rekenen op omvattende commandovoering of andere vormen van ondersteuning”, is een van de vijf hoofdconclusies.

Het COT verwijt de politie niets te hebben gedaan met informatie die intern bekend was: enkele tientallen bij de politie bekende relschoppers wilden naar het feest te gaan. Dat had volgens het COT reden moeten zijn voor „een heroverweging van het laten doorgaan van het evenement”. Aanvullende maatregelen waren in elk geval geboden, zoals „het beschikbaar hebben van de mobiele eenheid en het opschalen van de commandostructuren.”

De korpsleiding gaat niet vrijuit, stelt het COT. De eindverantwoordelijken hadden onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het gratis strandfeest, waar naar schatting 30.000 bezoekers op afkwamen. Ook zij zijn „ten onrechte niet ingelicht over de dreigingsinformatie en de gebeurtenissen”.

Strandrel: pagina 3

    • Mark Hoogstad