Ouders, niet onderhandelen met je kinderen

In het artikel ‘Mama! Mag ik die???!!!’ (nrc.next, 2 december) wordt beschreven hoe de marketing-machine bij kinderen succes heeft. Maar door als moeder ruimte te geven aan discussie met kinderen die iets willen hebben, geef je aan dat er iets te discussiëren vált. Een kind van vijf is geen onderhandelingspartner, net zo min als de ouder in de rol van onderhandelaar zou moeten kruipen. Kinderen van vijf jaar leven in een fantasiewereld, die zij zelf creëren in hun hoofd. Niet een wereld die bedrijven als Studio 100, de Efteling of één of ander grossier voor hen heeft bedacht. Ouders, wees weer opvoeders, geen onderhandelaars! Nee zeggen mág. Het stellen van grenzen biedt namelijk bescherming in een omgeving die strooit met permanente over-prikkeling. Kinderen hebben verantwoordelijke volwassenen nodig om hen te beschermen tegen allerlei verleidingen.

Petra van Wageningen-Biegel

Wijlre

    • Petra van Wageningen-Biegel