Nederland kort

Oud-SS’er Boere bekent moord op burgers in oorlog

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Nederlandse oud-SS’er Heinrich Boere (88) heeft gisteren voor de rechtbank in Aken een volledige bekentenis afgelegd. In een door zijn advocaat Gordon Christians voorgelezen verklaring gaf Boere toe dat hij in 1944 drie burgers doodde in bezet Nederland. Boere handelde op bevel van zijn commandant, de SS-er Feldmeier. Zou hij het bevel om de drie Nederlanders dood te schieten hebben geweigerd, dan zou hij zelf om het leven zijn gebracht, aldus Christians. Bovendien gold het ‘Befehl ist Befehl’, en letten agenten van de Sicherheitsdienst op of de bij die gelegenheden in burgerkleding uitgedoste Boere en zijn companen hun moordaanslag daadwerkelijk uitvoerden. „Ik heb in 1944 geen moment het besef of gevoel gehad dat ik een misdrijf beging. Nu, na 65 jaar, zie ik dat natuurlijk anders”, aldus Boeres verklaring.

Rotterdam zet extra agenten in op OV

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Rotterdam gaat de komende weken extra agenten inzetten die toe moeten zien op de veiligheid in het openbaar vervoer. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren besloten na overleg met hoofdofficier van justitie, Henk Korvinus, en korpschef Aad Meijboom. Aanleiding voor het verscherpte toezicht is een recente toename van geweldsincidenten in de regio Rotterdam. Zaterdagochtend werd een 61-jarige toezichthouder mishandeld door een zwartrijder op metrostation Blaak. Zaterdagavond en -nacht werden twee buschauffeurs belaagd door agressieve jongeren. Zij werden onder meer geslagen en bespuwd. „Met deze aanvullende maatregelen zetten we nu extra in waar nodig”, aldus burgemeester Aboutaleb.

‘Kernreactor niet naar Zeeland verhuizen’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een nieuwe kernreactor die de huidige in het Noord-Hollandse Petten moet vervangen, kan het beste óók in Petten worden gebouwd. Verplaatsing naar Zeeland kost „enkele honderden miljoenen” extra. Dat maakte de exploitant van de kernreactor, de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) gisteren bekend. Niet alleen is vestiging in Petten goedkoper, ook zijn in Petten veel „deskundige en hoog opgeleide medewerkers” beschikbaar. Nadat enkele maanden geleden het kabinet instemde met het voornemen van NRG om de verouderde reactor te vervangen, ontbrandde een strijd tussen de provincies Zeeland en Noord-Holland over vestiging van de nieuwe reactor. De Zeeuwse commissaris van de koningin, Karla Peijs, maakte zich sterk voor een „nucleair cluster” in Zeeland, waar al een kerncentrale in Borssele staat. (NRC)

Verbod investeringen clustermunitie

Den Haag. Nederlandse financiële instellingen, zoals banken en pensioenfondsen, mogen niet meer investeren in clustermunitie. De Tweede Kamer heeft hiertoe gisteren een voorstel van de SP en de PvdA aangenomen. SP-Kamerlid Krista van Velzen, die zich al jarenlang inzet voor een verbod, sprak van een revolutionaire stap. Vredesorganisatie IKV Pax Christi is ook enthousiast over de „baanbrekende motie”. Het laat volgens de organisatie zien dat Nederland vooroploopt. „Het is een enorme opsteker voor de wereldwijde campagne tegen financiële investeringen in clusterbommen”, aldus een woordvoerster. Onlangs bleek in een rapport van IKV Pax Christi en het Belgische Netwerk Vlaanderen dat internationaal bijna 140 financiële instellingen nog steeds flinke bedragen steken in acht producenten van clusterbommen. (ANP)