Mobieltje van Pechstein bleef maar rinkelen

De Zwitserse rechter heeft bepaald dat Claudia Pechstein weer mag schaatsen.

Vrijdag start ze in Salt Lake City op de 3.000 meter.

In een leeg Berliner Sportforum stond Claudia Pechstein gisterochtend op het ijs voor zomaar een training. Tot tegen negenen haar mobieltje bleef rinkelen, en de Duitse schaatsster van haar advocaat hoorde dat ze van de Zwitserse federale rechter alsnog mag deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden, vanaf vrijdag in Salt Lake City. „Eerst geloofde ze niet dat er al zo snel een uitspraak was. Ja, en toen werd ze even heel emotioneel”, zegt trainer Joachim Franke, die Pechstein zestien jaar begeleidde en haar de laatste maanden als vertrouwensman terzijde staat.

De internationale schaatsbond (ISU) schorste Pechstein (37) in juli voor twee jaar wegens doping. Als eerste sporter werd ze veroordeeld op basis van haar biomedisch paspoort. Daaruit bleek dat er schommelingen zaten in het aantal jonge bloedcellen (reticulocyten), wat kan wijzen op bloeddoping. Pechstein ontkende, ging in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne, maar werd twee weken geleden in het ongelijk gesteld. Daarop spande haar advocaat een spoedprocedure aan bij de Zwitserse federale rechter, die gisteren bepaalde dat ze in afwachting van een definitieve uitspraak toch mag meedoen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.

„Ist ja geil”, reageerde Pechstein gistermiddag met excuses voor haar grove taalgebruik op een korte persconferentie in een hotel in Bad Saarow, vlakbij haar huis. Vandaag stapt de succesvolste Duitse sporter bij de Winterspelen in het vliegtuig naar Salt Lake City, waar ze vrijdag op de 3.000 meter bij de eerste acht moet eindigen om zich te plaatsen voor Vancouver. „Ik hoop dat het lukt, daarna zien we wel verder.”

Haar advocaat Simon Bergmann reageerde voor de Duitse televisiezenders ARD en ZDF ingetogen. Hij benadrukte het voorlopige karakter van de uitspraak van de hoogste Zwitserse rechter. „Dit is nog geen indicatie voor succes. Het is een ritzege, niet de eindoverwinning. Claudia mag meedoen in Salt Lake City, omdat ze anders geen kans meer heeft om zich te plaatsen voor Vancouver. Als haar beroep [tegen het vonnis van het CAS] uiteindelijk succesvol blijkt, zou onherstelbare schade zijn opgetreden.”

In wetenschappelijke kringen staat het oordeel van het CAS ter discussie. Een voor Pechstein ontlastende verklaring van de Deense dopingexpert Rasmus Damsgard werd terzijde geschoven. De Zwitserse wetenschapper Pierre-Edouard Sottas, grondlegger van het biomedisch paspoort en woonachtig in Lausanne, werd niet als getuige gehoord. De Nederlandse chemometricus Klaas Faber noemde de veroordeling van Pechstein zaterdag in NRC Handelsblad „wetenschappelijk bedrog grenzend aan fraude”. De Zwitserse federale rechter wilde gisteren niet zeggen wanneer het tot een definitieve uitspraak over het CAS-oordeel komt. „Er is nog geen reden voor euforie en hoge sprongen in de lucht”, reageerde Pechstein.

Ook trainer Franke – die met Pechstein op vijf Olympische Spelen vijf keer goud, twee keer zilver en twee keer brons won – blijft voorzichtig over een zesde olympische deelname in Vancouver. „Realistisch gezien is dit pas een kleine, maar wel belangrijke stap op weg naar rehabilitatie. Het zal zwaar zijn om in Salt Lake City een goede 3.000 meter te rijden.” Gisteren reed Pechstein in een laatste training nog acht keer 800 meter. Franke: „Ze heeft nog geen trainingswedstrijd gereden dit seizoen. Claudia heeft na de CAS-uitspraak een zware periode gehad en reist pas kort van tevoren af. Daarbij zijn alle ogen op haar gericht en staat ze onder enorme druk. Maar ik ben onder de indruk van haar mentale kracht in de afgelopen acht maanden. Ondanks alle twijfel is ze blijven trainen. Ze wil deze smet op haar blazoen wegwerken.”

    • Maarten Scholten