Kort nieuws Economie

Autoproducent Volkswagen neemt belang in Suzuki

Wolfsburg, 9 dec. - De Duitse autoproducent Volkswagen (VW) neemt een belang van 19,9 procent in de Japanse branchegenoot Suzuki. Dat maakten beide bedrijven vandaag bekend. Volkswagen betaalt ongeveer 1,7 miljard euro voor het belang in Suzuki. De op drie na grootste autoproducent van Japan wil de helft van dit bedrag gebruiken voor de aankoop van aandelen Volkswagen. Daarmee zou Suzuki naar eigen zeggen ongeveer 2,5 procent van de aandelen van het Duitse bedrijf in handen krijgen. De bedrijven willen vooral gaan samenwerken bij de ontwikkeling van milieuvriendelijkere auto’s. (ANP)

Ook topman van easyJet vertrekt

Londen, 9 dec. - Luchtvaartmaatschappij easyJet moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Andy Harrison, gaat eind juni weg. Harrison zou eerder dit jaar al hebben gedreigd te vertrekken na een conflict met oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Iannou. Het bestuur wilde de vloot van easyJet sterk uitbreiden om te kunnen profiteren van problemen die andere luchtvaartmaatschappijen hebben met de recessie. Haji-Iannou, wiens familie een belang van 38 procent in easyJet bezit, kon zich daar niet in vinden. De afgelopen maanden hebben al meer bestuursleden van easyJet de eer aan zichzelf gehouden. (ANP)

Miljardenverlies vastgoed Dubai

Dubai, 9 dec. - Het vastgoedbedrijf Nakheel, nu in het middelpunt van de schuldencrisis in Dubai, is in de eerste helft van dit jaar diep in de rode cijfers beland. Het bedrijf meldde vandaag een verlies van 13,4 miljard dirham (2,5 miljard euro), vooral door afschrijvingen op de portefeuille. Nakheel was onder meer betrokken bij de aanleg van palmvormige eilanden voor de kust van Dubai. Dubai liet echter twee weken geleden weten dat zijn belangrijkste investeringsvehikel, Dubai World, voorlopig geen schulden zal aflossen. Nakheel behoort tot Dubai World. (ANP)

Selexyz wordt opgesplitst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 dec. - Scheltema in Amsterdam, Donner in Rotterdam en de andere boekhandels van Selexyz worden verkocht. Moederbedrijf Boekhandelsgroep Nederland/Selexyz wordt gesplitst. De vijftien boekhandels en selexyz.nl komen in handen van de directie. De studentenactiviteiten gaan naar Van Dijk Educatie. Aandeelhouders NPM Capital en Wolters Kluwer wilden al langer af van hun belang in de boekhandelsgroep.