Kort nieuws Buitenland

EU onderhandelt verder met Turken, ook na negeren eis

Brussel, 9 dec. - De Europese Unie zal de onderhandelingen met Turkije over toetreding voortzetten, ondanks het feit dat Turkije zijn havens voor verkeer uit Zuid-Cyprus niet opent zoals de EU had geëist. Het EU-ultimatum hierover verstreek dezer dagen. De EU-ministers besloten gisteren daaraan geen consequenties te verbinden, omdat sancties averechts zouden kunnen uitwerken. Turkije wil dat de EU het isolement van Noord-Cyprus opheft, dat het sinds 1983 bezet. (AFP, Reuters)

Deelregering Perm stapt op na brand

Moskou, 9 dec. - Het voltallige bestuur van de Russische provincie Perm heeft vanochtend zijn ontslag ingediend als gevolg van de brand in een discotheek afgelopen vrijdag. Bij die brand kwamen volgens de laatste telling 124 mensen om. De gouverneur van Perm blijft wel aan. De Russische regering heeft een onderzoek ingesteld naar de brand. Premier Poetin heeft de plaatselijke autoriteiten beschuldigd van corruptie en nalatigheid en maatregelen aangekondigd. (AFP)

VS: eerste executie met enkele injectie

Lucasville, 9 dec. - In de Verenigde Staten is voor het eerst een gevangene geëxecuteerd met één enkele dodelijke injectie, in plaats van drie. In Ohio werd Kenneth Biros (51) die veroordeeld is voor moord, gisteren doodverklaard, twee uur nadat het Hooggerechtshof zijn laatste beroep had afgewezen. Executies in de VS gebeurden tot nu toe met een cocktail van drie dodelijke injecties. Volgens sommige deskundigen kan die combinatie soms tot ondraaglijke pijn leiden. (AP)

Junta Birma praat met Suu Kyi

Rangoon, 9 dec. - De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft vandaag een ontmoeting gehad met een minister van de junta. Suu Kyi, wier huisarrest in augustus met anderhalf jaar is verlengd, heeft vorige maand in een brief een gesprek aangevraagd met juntaleider Than Shwe en gezegd te willen samenwerken in het landsbelang. Tegelijk met de onaangekondigde ontmoeting met minister Aung Kyi verscheen vandaag de eerste openbare reactie van de junta. Volgens de staatskrant zijn Suu Kyi’s brieven bedoeld om „de regering de schuld van alles te geven”. (AFP, Reuters)

‘Straffeloosheid’ in Arabische regio

Kairo, 9 dec. - Arabische regeringen laten zich niets gelegen liggen aan de rechten van de mens en maken zich schuldig aan foltering, buitengerechtelijke executies en onderdrukking van protest. Dat heeft het Kairo Instituut voor Mensenrechten Studies gemeld in een gisteren gepubliceerd rapport. De Amerikaanse president Obama wordt verweten geen duidelijke positie in te nemen ten aanzien van de mensenrechten. (AP)

Het rapport staat op nrc.nl/buitenland

Drugsbestrijder in Honduras gedood

Tegucigalpa, 9 dec. - Bij een aanslag in Honduras is de hoogste drugsbestrijder van de overheid omgekomen. Generaal b.d. Julian Aristides Gonzalez, hoofd van het Bureau Drugsbestrijding, werd gisteren door onbekende aanvallers op motorfietsen doodgeschoten. Hij stond op het punt om met pensioen te gaan. Honduras is een belangrijke doorvoerroute voor drugs uit Latijns-Amerika bestemd voor de VS. (AP)

Boete voor Duitse liberale partij FDP

Berlijn, 9 dec. - De Duitse regeringspartij FDP moet een boete van 3,5 miljoen euro betalen. Dat heeft een Duitse bestuursrechter in beroep beslist. De liberale partij krijgt de boete omdat oud-minister Jürgen Mölleman als voorzitter van een regionale afdeling jarenlang geld had doorgesluisd naar de landelijke partijkas. (AFP)

President Servië: boete na drinken

Belgrado, 9 dec. - De Servische president Boris Tadic is veroordeeld tot een geldboete van 400 euro. Hij kreeg die straf voor het toasten met champagne nadat Servië zich had geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. Alcohol is verboden in Servische voetbalstadions. Tadic argumenteerde dat hij niet wist dat het verbod ook gold voor het uitbrengen van een toost, maar dat maakte op de rechter geen indruk. (VIP)