Kort nieuws Binnenland

EU onderzoekt registratie doden bij illegale migratie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 dec. - De Europese raad van ministers van Justitie onderzoekt de mogelijkheden om slachtoffers van illegale migratie in Europees verband te registreren. Waar mogelijk moeten migranten die onderweg naar Europa overlijden, worden geïdentificeerd. Dit is op aandringen van Nederland opgenomen in het Stockholm Programma, een Europees beleidsprogramma voor samenwerking op het gebied van veiligheid en de bescherming van mensenrechten. Eerder noemde staatssecretaris Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) het „verbazingwekkend” dat registratie nog niet plaatsvond.

Extra agenten voor toezicht OV R’dam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 dec. - Rotterdam gaat de komende weken extra agenten inzetten die moeten toezien op de veiligheid in het openbaar vervoer. Dat heeft burgemeester Aboutaleb gisteren besloten. Aanleiding is een toename van geweldsincidenten in de regio Rotterdam. Zaterdag werd een 61-jarige toezichthouder mishandeld door een zwartrijder op metrostation Blaak. Twee buschauffeurs werden belaagd door agressieve jongeren. „Met deze aanvullende maatregelen zetten we nu extra in waar nodig”, aldus Aboutaleb.

Groepsverbod in Zuilen verlengd

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 9 dec. - Het samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Zuilen-Oost wordt een half jaar verlengd. Burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft dit besloten, na overleg met de politie Utrecht en het Openbaar Ministerie (OM). In een andere Utrechtse probleemwijk, Kanaleneiland, is het samenscholingsverbod vorige week opgeheven. Daar is de overlast het afgelopen half jaar volgens Wolfsen flink verminderd.

Meer centrale examens in mbo

Den Haag, 9 dec. - Om de taalkennis en het rekenen te verbeteren wil staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) ook de lagere niveaus van het middelbaar beroepsonderwijs centraal gaan examineren. Dat staat in een brief aan de Kamer. Centraal ontwikkelde examens garanderen kwaliteit en maken onderlinge vergelijkbaarheid van prestaties mogelijk, stelt de staatssecretaris. (ANP)

‘Verbied investeren in clustermunitie’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 dec. - Nederlandse financiële instellingen moet worden verboden te investeren in bedrijven die clustermunitie produceren. Dit heeft de Tweede Kamer gisteren in meerderheid uitgesproken. Een aantal Nederlandse banken en pensioeninstellingen had hiertoe al eerder op vrijwillige basis toe besloten. Een motie van SP en PvdA die gisteren werd aangenomen spreekt uit dat de regering een algeheel verbod moet uitvaardigen.

Fritsma lijsttrekker PVV in Den Haag

Rotterdam, 9 dec. - Tweede Kamerlid Fritsma (PVV) wordt de nummer een op de kandidatenlijst waarmee de partij van Geert Wilders in maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Wilders maakte dat gisteravond bekend. Fritsma, die namens de PVV over asiel- en migratiezaken gaat, blijft actief in de Kamer, aldus Wilders. (ANP)

Dordrecht wil Brok als burgemeester

Dordrecht, 9 dec. - Arno Brok (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Dordrecht. De gemeente liet gisteravond weten hem te hebben voorgedragen voor die functie. Brok (41) is nu burgemeester van Sneek. Eerder was hij wethouder in Leeuwarden. (ANP)