Karzai: nog 15 jaar geld nodig

Afghanistan heeft de komende vijftien jaar buitenlandse financiële steun nodig om zijn eigen leger en politie te kunnen betalen. Dat zei president Hamid Karzai na gesprekken met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Gates arriveerde onaangekondigd in Kabul, een week nadat de Amerikaanse president Obama 30.000 militairen toe had gezegd. NAVO-leden beloofden ook 7.000 militairen te sturen. De VS willen dat de Afghaanse politie en leger samen uit 400.000 manschappen bestaan in 2013. Gates benadrukte dat de VS Afghanistan niet in de steek laten, ook al zei Obama dat hij over 18 maanden begint met terugtrekking. Wel moet Afghanistan corruptie harder aanpakken, zei Gates. De Tweede Kamer wil voor 1 maart uitsluitsel van het kabinet over de Nederlandse plannen. De Kamer wil dat de missie in Uruzgan eind 2010 stopt. De VS hopen dat Nederland tot juli 2011 blijft. (AP)