Junta in Guinee maakt jacht op interne tegenstanders

De junta in Guinee „maakt jacht” op medestanders van de adjudant die vorige week probeerde juntaleider Moussa Dadis Camara dood te schieten. Meer dan zestig personen zijn sinds donderdag gearresteerd, zo heeft de minister van Informatie gisteren gezegd. Anonieme bronnen binnen het leger en de politie zeggen dat sommige verdachten zijn gemarteld en vermoord.

Juntaleider Camara ligt in een ziekenhuis in Marokko waar hij een medische ingreep heeft ondergaan vanwege de verwondingen die hij vorige week opliep. Zijn positie wordt waargenomen door minister van Defensie Sékouba Konaté. De aanslagpleger, luitenant Aboubacar Toumba Diakité, is ondergedoken in Guinee.

De ernst van Camara’s verwondingen blijft onduidelijk. Een zegsman van de junta bezwoer gisteren dat Camara „snel” zal terugkeren. Een arts die Camara heeft behandeld en anoniem wil blijven zei dat een kogel Camara’s schedel heeft geraakt en dat een botsplinter in zijn hersenen is doorgedrongen. Herstel is mogelijk maar allesbehalve zeker, aldus de arts.

De afwezigheid van Camara vergroot de instabiliteit in Guinee, waar de junta aan de macht is sinds zij in december vorig jaar een geweldloze staatsgreep pleegde. Waarnemers wijzen op de interne verdeeldheid binnen het bewind. De Amerikaanse regering probeert de huidige, waarnemende leider Konaté over te halen om de staatsrechtelijke orde in Guinee te herstellen, zo heeft onderminister van Buitenlandse Zaken William Fitzgerald gisteren gezegd.

Luitenant Diakité die juntaleider Camara neerschoot had volgens mensenrechtenorganisaties het rechtstreekse bevel over de militairen die eind september zeker 157 betogende burgers in de hoofdstad Conakry doodschoten. Diakité zou van Camara af willen omdat deze hem persoonlijk de schuld voor het bloedbad in de schoenen zou willen schuiven. Een speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties publiceert later deze maand haar bevindingen over het geweldsincident. (Reuters, AP, AFP, BBC)