Internationaal kort

Afghaanse betogers tegen aanval van de NAVO doodgeschoten

armul. Afghaanse soldaten hebben gisteren in het oosten van het land vier burgers doodgeschoten, die met zo’n 5.000 andere betogers demonstreerden tegen een aanval van de NAVO eerder op de dag. Dat zeggen getuigen en een journalist van het persbureau Reuters. Bij de NAVO-aanval in de provinciale hoofdstad stad Mehtar Lam, in het oosten, waren volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zes burgers omgekomen. Maar volgens de NAVO hebben haar militairen bij de operatie, die gericht zou zijn geweest tegen een organisator van zelfmoordaanslagen, alleen zeven opstandelingen gedood toen die hen onder vuur namen. (Reuters)

Amerikaans gezant arriveert in N-Korea

SEOUL. De Amerikaanse gezant Stephen Bosworth is gisteren begonnen aan een driedaags bezoek aan Noord-Korea. Hij onderzoekt in Pyongyang of het stalinistische regime wil terugkeren naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Het is het eerste officiële overleg op hoog niveau tussen de twee landen sinds ruim een jaar. (BBC, AP)

Al-Qaeda claimt gijzelingen in Afrika

Dubai. Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb, de Noord-Afrikaanse tak van terreurnetwerk Al-Qaeda, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de verdwijning van een Fransman en drie Spanjaarden in Mali respectievelijk Mauretanië. De Europeanen werden eind november gegijzeld, zo heeft een woordvoerder van de terreurorganisatie gezegd in een geluidsopname die gisteren is uitgezonden door de Arabische tv-zender Al-Jazeera. De gijzelnemers verlangen behalve losgeld mogelijk de vrijlating van gevangengenomen medestrijders, aldus waarnemers. (AFP)

Duitsland betaalt voor aanval ‘Kunduz’

Door onze correspondent

Berlijn. Duitsland zal de nabestaanden van burgerslachtoffers van een luchtaanval in Noord-Afghanistan onder Duits commando een schadevergoeding betalen. Dat heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel bekendgemaakt. Bij de aanval in Kunduz, drie maanden geleden, vielen volgens Duitse schatting 142 doden en gewonden, onder wie veel burgers. De gebeurtenis leidde tot grote beroering. Franz-Josef Jung, destijds minister van Defensie en daarna minister van Werkgelegenheid, moest aftreden wegens het onjuist informeren van het parlement. Jung beweerde dagenlang dat er geen burgerslachtoffers waren gevallen, terwijl duidelijk was dat die er wel waren. De aanval op de Talibaanstrijders en hun aanhang werd door Amerikaanse jachtvliegers uitgevoerd op bevel van een Duitse officier. Het is nog onduidelijk hoeveel geld Duitsland er voor uittrekt. De Hannoversche Allgemeine Zeitung meldde gisteren dat het om 3 miljoen euro gaat.

Studenten Iran weer slaags met milities

TEHeRAN. Voor de tweede dag op rij zijn gisteren in Teheran duizenden studenten de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. Milities gooiden traangas en stenen naar de studenten. Gisteren werd bekend dat maandag zeker tweehonderd mensen zijn gearresteerd, toen tienduizenden studenten in het hele land protesteerden. Oppositieleider Mousavi werd gisteren lastiggevallen door gemaskerde motorrijders. (AP)

Opnieuw doden bij aanslag in Pakistan

MULTAN. Een bomexplosie bij een kantoor van de geheime dienst in de Pakistaanse stad Multan heeft gisteren minstens twaalf mensenlevens geëist. De explosie kwam een dag na twee bomaanslagen op een drukke markt in Lahore waarbij zeker 48 doden vielen. Bij de reeks aanslagen in Pakistan, vermoedelijk het werk van islamitische extremisten, zijn de afgelopen weken meer dan 400 mensen om het leven gekomen. Het geweld is aanzienlijk toegenomen sinds het Pakistaanse leger een offensief is begonnen tegen de Pakistaanse Talibaan in hun belangrijkste thuishaven Zuid-Waziristan. (BBC, Reuters)

India sluit nucleair akkoord met Moskou

Door onze correspondent

New Delhi. Het nucleaire samenwerkingsakkoord dat maandag in Moskou tussen India en Rusland werd gesloten, is gisteren door de Indiase media enthousiast ontvangen. Rusland zal niet alleen nieuwe kerncentrales bouwen in India, het garandeert ook dat ongehinderde levering van technologie en brandstof (uranium) niet in gevaar komt als beide landen het om een of andere reden plotseling niet meer zo goed met elkaar zouden kunnen vinden. De Amerikanen eisen wél dat geleverde technologie en brandstof terug moeten worden gegeven in geval van ruzie. Daarom, zeggen Indiase commentatoren, is de nucleaire samenwerking met Rusland veel belangrijker dan de beoogde deal met de VS.