Geen euforie na 'etappezege' Pechstein

Claudia Pechstein vliegt vandaag naar Salt Lake City om alsnog te starten bij de wereldbekerwedstrijden. De schaatsster reageerde emotioneel op de uitspraak van de rechter. „Ist ja geil.”

In een leeg Berliner Sportforum stond Claudia Pechstein gisterochtend op het ijs voor zomaar een training. Tot tegen negenen haar mobieltje bleef rinkelen, en de Duitse schaatsster van haar advocaat hoorde dat ze van de Zwitserse federale rechter alsnog mag deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden, vanaf vrijdag in Salt Lake City. „Eerst geloofde ze niet dat er al zo snel een uitspraak was. Ja, en toen werd ze even heel emotioneel”, zegt trainer Joachim Franke, die Pechstein zestien jaar begeleidde en haar de laatste maanden als vertrouwensman terzijde staat.

De internationale schaatsbond (ISU) schorste Pechstein (37) in juli voor twee jaar wegens dopegebruik. Als eerste sporter werd ze veroordeeld op basis van haar biomedisch paspoort. Daaruit bleek dat er schommelingen zaten in het aantal jonge bloedcellen (reticulocyten), wat kan wijzen op bloeddoping. Pechstein ontkende, ging in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne, maar werd twee weken geleden in het ongelijk gesteld. Daarop spande haar advocaat maandag een spoedprocedure aan bij de Zwitserse federale rechter, die gisteren bepaalde dat ze in afwachting van een definitieve uitspraak toch mag meedoen aan de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.

„Ist ja geil”, reageerde Pechstein gistermiddag met excuses voor haar taalgebruik op een korte persconferentie in een hotel in Bad Saarow, vlakbij haar huis. Vandaag stapt de succesvolste Duitse sporter bij de Winterspelen in het vliegtuig naar Salt Lake City, waar ze vrijdag op de 3.000 meter bij de eerste acht moet eindigen om zich te plaatsen voor Vancouver. „Ik hoop dat het lukt, daarna zien we wel verder.”

Haar advocaat Simon Bergmann reageerde voor de Duitse televisiezenders ARD en ZDF ingetogen. Hij benadrukte het voorlopige karakter van de uitspraak van de hoogste Zwitserse rechter. „Dit is nog geen indicatie voor succes. Het is een etappezege, niet de eindoverwinning. Claudia mag meedoen in Salt Lake City, omdat ze anders geen kans meer heeft om zich te plaatsen voor Vancouver. Als haar beroep [tegen het vonnis van het CAS] uiteindelijk succesvol blijkt, zou onherstelbare schade zijn opgetreden.”

In wetenschappelijke kringen staat het oordeel van het CAS ter discussie. Een voor Pechstein ontlastende verklaring van de Deense dopingexpert Rasmus Damsgaard werd terzijde geschoven. De Zwitserse wetenschapper Pierre-Edouard Sottas, grondlegger van het biomedisch paspoort en woonachtig in Lausanne, werd tegen de verwachting in niet als getuige gehoord. Volgens de Nederlandse chemometricus Klaas Faber is bij de veroordeling van Pechstein uitgegaan van een betrouwbaarheidspercentage van 95, in plaats van de door Sottas vereiste 99,9.

Faber noemde de veroordeling van Pechstein zaterdag in deze krant „wetenschappelijk bedrog grenzend aan fraude”. Zijn mening werd bevestigd door de Leidse hoogleraar wiskunde Richard Gill, die in 2008 betrokken was bij de vrijspraak van de aanvankelijk tot levenslang veroordeelde verpleegster Lucia de B. Volgens de manager van Pechstein, Ralf Grengel, heeft haar advocaat het interview met Faber op het laatst aan de bewijsstukken toegevoegd. „Ik denk dat het invloed heeft gehad.”

De Zwitserse federale rechter wilde gisteren niet zeggen wanneer het tot een definitieve uitspraak over het CAS-oordeel komt. „Er is nog geen reden voor euforie en hoge sprongen in de lucht”, reageerde Pechstein nuchter.

Ook trainer Franke – die met Pechstein op vijf Olympische Spelen vijf keer goud, twee keer zilver en twee keer brons won – blijft voorzichtig over een zesde olympische deelname in Vancouver. „Realistisch gezien is dit pas een kleine, maar wel belangrijke stap op weg naar rehabilitatie. Het zal zwaar zijn om in Salt Lake City een goede 3.000 meter te rijden. Claudia heeft dit seizoen nog niet eens een trainingswedstrijd gereden, ze reist pas kort van tevoren af. Daarbij zijn alle ogen op haar gericht en staat ze onder enorme druk.”

Als een van de weinigen maakte Franke – ook oud-trainer van olympisch kampioenen Uwe-Jens Mey, André Hoffmann, Olav Zinke en Monique Garbrecht – van nabij mee hoe Pechstein op haar schorsing reageerde. „Ik ben onder de indruk van haar mentale kracht in de afgelopen acht maanden. Ondanks alle twijfel is ze blijven trainen, blijven vechten. Alleen na de uitspraak van het CAS zat ze diep in de put en schoot de training er even bij in.”

Heeft ze een kans in Utah? Franke: „Moeilijk. Gisteren reden we acht keer 800 meter, de tweede ronde sneller dan de eerste. Dat ging heel behoorlijk. Claudia heeft me de afgelopen zestien jaar wel vaker verbaasd. Ze wil deze smet op haar blazoen wegwerken.”

    • Maarten Scholten