'Geen Amerikaanse in rol Winnie Mandela'

Zodra in Zuid-Afrika de naam Winnie Madikizela-Mandela valt, gaan in het publieke debat alle registers open. De keuze van de Amerikaanse actrice Jennifer Hudson voor de hoofdrol in een film over het tumultueuze leven van de ex-vrouw van de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika, heeft de discussie weer op scherp gezet.

„Het kan niet zo zijn dat we ons eigen Hollywood willen ontwikkelen en tegelijk acteurs moeten importeren”, zei voorzitter Mabutho Sithole van de Creative Workers Union of South Africa deze week verontwaardigd in een interview met een lokale krant. „Dit besluit moet ogenblikkelijk worden teruggedraaid”, riep een collega. „Als deze kwestie niet besproken wordt, zullen wij pleiten voor een verbod op de film.”

Hudson, die een Oscar won voor haar rol in de musicalfilm Dream Girls en in 2004 verliezend finalist van de Amerikaanse versie van Idols was, werd door de Zuid-Afrikaanse regisseur Darrell J. Roodt aangezocht om de titelrol te spelen in de verfilming van een biografie van Winnie Mandela, die beoogt „misverstanden” over haar leven recht te zetten. Mandela raakte in de jaren negentig in opspraak door haar rol bij de moord op Stompie Moeketsi in 1988, maar is na vele juridische procedures dit jaar teruggekeerd in het parlement.

Een luisteraar van de lokale zender Talk Radio 702 nam het gisteren voor filmmaker Roodt op. „Deze man wil gewoon geld verdienen: dan heb je een bekende naam nodig. De Amerikanen klaagden toch ook niet over verlies van werkgelegenheid toen (de Zuid-Afrikaanse actrice) Charlize Theron de hoofdrol in de film Monster kreeg?” Roodt maakte eerder Cry, The Beloved Country.

Juist gisteren ging in Zuid-Afrika de film Invictus in première, waarin de Amerikaan Morgan Freeman Nelson Mandela speelt bij de rugby-wereldkampioenschappen van 1995. Ook de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam wordt in die film door een Amerikaan gespeeld: Matt Damon.

    • Peter Vermaas