Europa en Nederland

EU: Jeruzalem moet ook de hoofdstad van de Palestijnen zijn

BRUSSEL. Jeruzalem zou de hoofdstad moeten zijn van zowel Israël als van een toekomstige Palestijnse staat, vinden minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn collega’s van de 26 andere EU-lidstaten. De ministers stelden dat gisteren in een gezamenlijke verklaring. De ministers roepen op tot onderhandelingen over Jeruzalem. De status van Jeruzalem, dat voor drie geloven een heilige stad is, is een gevoelige zaak voor Israël. Dat land beschouwt Jeruzalem als haar ondeelbare hoofdstad. De Palestijnen willen dat het oostelijk deel van de stad kan dienen als de hoofdstad van hun toekomstige staat. (ANP)

Nederland verleende in 2008 vaak asiel

BRUSSEL. Nederland behoort tot de EU- landen die de meeste mensen asiel verlenen, in 2008 6.100 keer. Van de 27 EU-landen verlenen alleen Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zweden meer mensen asiel. Dat meldt het Europees statistisch bureau Eurostat. Nederland honoreert 52 procent van de aanvragen, bijna twee keer meer dan het EU-gemiddelde van 28 procent. In de EU hebben vorig jaar 76.300 van de 281.100 aanvragers asiel gekregen. De grootste groep komt uit Irak (22 procent), Somalië (12 procent) en Rusland (10 procent). Slechts 7 procent was uit Afghanistan. (ANP)

EU laat Turkse boycot Cyprus nog langer toe

BRUSSEL. De EU legt Turkije geen nieuwe sancties op voor het feit dat het al jarenlang schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus weigert. „We hebben het gevoel dat extra sancties contraproductief zijn. We willen nu graag samenwerken met Turkije om Iran te laten afzien van de kernplannen”, zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gisteren in Brussel. Turkije is kandidaat-lidstaat van de EU en beloofde in 2004 al dat het schepen en vliegtuigen uit Cyprus zou toelaten, na een boycot van vele decennia. Het land houdt de grenzen echter gesloten voor alle verkeer uit Cyprus. (ANP)

Weer een Grieks veto tegen Macedonië

BRUSSEL. Griekenland heeft gisteren opnieuw een stokje gestoken voor EU-toetredingsonderhandelingen met Macedonië. Griekenland wil dat buurland Macedonië eerst zijn naam wijzigt. De naam komt nu overeen met een Griekse provincie en de autoriteiten vrezen dat Macedonië dan aanspraak zal maken op de provincie. Macedonië is sinds 2005 kandidaat-lid van de EU, maar door de Griekse boycot heeft de EU sindsdien geen gesprek meer gevoerd met het land. (ANP)

Tweede Kamer krijgt een Europese vlag

DEN HAAG. Op het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag gaat binnenkort de Europese vlag in top. Op initiatief van het CDA en D66 komt de blauwe vlag met gele sterren daar naast de nationale vlag. (ANP)