EU: Jeruzalem hoofdstad van twee staten

Jeruzalem zou de „toekomstige hoofdstad van twee staten”, namelijk Israël en Palestina, moeten worden.

Dat staat in een verklaring van de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken die gisteren en eergisteren in Brussel bij elkaar kwamen voor hun maandelijkse vergadering.

De tekst viel vooral op door wat er niet in stond. Zweden, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, had in een eerdere versie geschreven dat door Israël bezet en geannexeerd Arabisch Oost-Jeruzalem de hoofdstad zou moeten zijn van de Palestijnse staat.

Israël had er woedend op gereageerd, en een aantal Europese landen (waaronder Nederland, Duitsland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Italië) maakten bezwaar tegen de concepttekst.

Nu staat er in de verklaring dat de Europese Unie zich „ernstig zorgen” maakt over de situatie in Oost-Jeruzalem. De EU-ministers herinneren er ook aan dat de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël nooit is geaccepteerd door de EU.

Wat betreft Jeruzalem als hoofdstad verklaren de EU-ministers: „Om werkelijk vrede te krijgen, zullen er manieren gevonden moeten worden om door onderhandelingen een oplossing te vinden voor de status van Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van twee staten.”

De Palestijnen noemden de verklaring positief, al had die wat hen betreft krachtiger mogen zijn. Voor de Israëlische regering viel het mee: de stem van de „verantwoordelijke en evenwichtige” landen van de EU, zei een woordvoerder, had het gewonnen.