Economie kort

DNB ziet Nederlandse economie volgend jaar weer groeien

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De Nederlandse economie zal volgend jaar weer groeien. Het herstel is gematigd en zeer fragiel en wordt vooral veroorzaakt door tijdelijke factoren. Dit blijkt uit ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren publiceerde. De centrale bank verwacht een economische groei van 0,7 procent in 2010. In de raming van juni ging de bank nog uit van een krimp. Voor 2011 voorziet DNB een groei van 1,2 procent. Dit jaar wordt afgesloten met een krimp van 4 procent. De opleving komt deels doordat de wereldhandel eerder terugveert dan verwacht.

Akkoord fusie ABN onder voorwaarden

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Tweede Kamer heeft toestemming gegeven om de fusie van ABN Amro en Fortis Nederland juridisch door te zetten. Maar de Kamer zal zich pas volgende week donderdag uitspreken over de verkoop van twee onderdelen van ABN Amro aan Deutsche Bank en over de kapitaalinjectie van 4,4 miljard in de nieuw te vormen bank. Minister Bos (Financiën, PvdA) kreeg CDA en VVD gisteren in het Kamerdebat pas mee nadat hij had toegezegd onderzoek te doen naar de mogelijkheid een schadevergoeding te eisen van de Europese Commissie die de afsplitsing van de ABN-onderdelen heeft geëist. Ook moet hij aantonen dat uit- of afstel hiervan in verband met mededingingsregels juridisch onmogelijk is.

Donner verlengt regeling deeltijd-WW

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De regeling voor deeltijd-WW wordt verlengd tot 1 april 2010. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) bekendgemaakt. De regeling zou op 1 januari stoppen. Werkgeversorganisaties en vakbonden hadden bij de minister aangedrongen op verlenging van de regeling. Volgens Donner is het nog onduidelijk of de recessie echt voorbij is en of de onzekerheid voor bedrijven is verminderd.

Boekhandels Selexyz worden verkocht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Scheltema in Amsterdam, Donner in Rotterdam en de andere boekhandels van Selexyz worden verkocht. Moederbedrijf Boekhandelsgroep Nederland/Selexyz wordt gesplitst. De vijftien boekhandels en selexyz.nl komen in handen van de directie. De studentenactiviteiten gaan naar Van Dijk Educatie. Aandeelhouders NPM Capital en Wolters Kluwer wilden al langer af van hun belang in de boekhandelsgroep.