Dubai Holding moet open zijn

Dubai Holding moet opheldering geven over zijn positie. De vrees neemt toe dat het in particuliere handen verkerende persoonlijke beleggingsvehikel van de heerser van het emiraat, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, de volgende zal zijn die failliet kan gaan na Dubai World, dat zijn crediteuren om een aflossingspauze heeft verzocht. Net als zijn zusterinstelling is Dubai Holding zeer kwetsbaar voor de vastgoedsector. Ook worden de schulden van naar schatting 7 miljard dollar (4,7 miljard euro) niet gewaarborgd door de staat. Dubai Holding wil niet reageren, maar als het bedrijf beleggers wil geruststellen, zou het in ieder geval antwoord moeten geven op een hele serie prangende vragen.

In de eerste plaats: hoe groot is Dubai Holding? De groep bestaat uit drie onderdelen. Enerzijds is daar de Dubai Holding Commercial Operations Group (DHCOG), die eigenaar is van vier plaatselijke vastgoedbedrijven met relatief aantrekkelijke bezittingen. Het is het enige onderdeel dat financiële informatie verschaft. DHCOG zou naar schatting twee derde van de schuldenlast van de groep dragen. Deze last werd eind 2008 geschraagd door een netto waarde aan bezittingen van 10 miljard dollar. Maar er is geen enkele transparantie bij Dubai International Capital (DIC) en Dubai Group, die buitenlandse beleggingen beheren, waaronder belangen in Doncasters, Travelodge, Madame Tussaud en de London Stock Exchange.

In de tweede plaats: hoe ziet het aflossingstraject van de schulden van Dubai Holding eruit? Uit de boeken van DHCOG blijkt dat deze dochter ergens in 2009 een schuld van 1,5 miljard dollar moest aflossen en meer dan 1,2 miljard dollar aan contanten op de balans had staan, naast onbenutte kredietfaciliteiten waar zij eind 2008 toegang toe had. Maar het is onduidelijk of die hele schuld is afbetaald of geherfinancierd. Dubai Holding moet in 2010 ook een bankkrediet van 1,9 miljard dollar aflossen bij DIC, aldus analisten van Barclays Capital. Maar ingewijden beweren dat de schuldenlast van de groep slechts 1 miljard dollar bedraagt.

In de derde plaats: hoe zal de voorgenomen fusie van drie van zijn vier vastgoeddochters met de beursgenoteerde rivaal Emaar van invloed zijn op de crediteuren van DHCOG? Er zijn geen details bekendgemaakt, maar Emaar – dat voor een deel in staatshanden is en een marktwaarde heeft van 5 miljard dollar – heeft eerder gezegd dat de nieuwe groep een schuldenlast zal hebben ter hoogte van 7 procent van zijn totale bezittingen, de helft van het niveau van Emaar als zelfstandige onderneming.

Dat duidt erop dat Dubai Holding schuldenvrije bezittingen zal bijdragen aan de fusiecombinatie en dat het onderpand dat beschikbaar is voor de crediteuren van DHCOG zou kunnen slinken, al is niet duidelijk met hoeveel. Dubai Holding zou heel goed in staat kunnen zijn geruststellende antwoorden te geven, maar bij ontstentenis daarvan is het begrijpelijk dat de crediteuren van Dubai Holding nerveus zijn.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani