De consultant

David Ruis (25)

Studie: Bedrijfskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam (2003-2007)

Werk: Management consultant bij ConQuaestor

Woon-werk: vijf kwartier met auto

Draagt: pak

Aantal uur: 50 per week

Brutomaandsalaris: 2.500 euro

Secundaire arbeidsvoorwaarden: auto, laptop, telefoon, internet, onkosten

Wat doet een management consultant?

„Veel verschillende dingen. Dat kan een onderzoeksopdracht zijn voor de Nederlandse Zorgautoriteit om de apotheekbranche in kaart te brengen, het kan ook projectmanagement bij een bedrijf zijn. Ik werk nu fulltime bij een verzekeraar, om een overeenkomst over woekerpolissen in goede banen te leiden. Er moet per klant berekend worden op welke vergoeding die recht heeft.”

Is het een crisisgevoelige baan?

„Er zijn bij ons geen ontslagen gevallen, maar we moeten wel meer op de kosten letten. We merken geen afname van het aantal opdrachten, wel verandert het soort opdrachten. Klanten geven minder geld uit.”

Wat vindt u het leukste aan uw werk?

„De diversiteit. Je doet vaak veel opdrachten tegelijk. Je kunt je natuurlijk ook specialiseren, maar ik heb expliciet aangegeven dat ik diversiteit wil. Ik werk hier nu twee jaar en heb ongeveer twaalf verschillende projecten gedaan.”

Wat doet u over vijf jaar?

„Ik heb dit vak gekozen om veel te kunnen zien. Die zoektocht wil ik nog een jaar of drie, vier doorzetten. Voorlopig zie ik drie verschillende functies voor de toekomst: adviseur, manager of zelfstandige. Wat die drie bindt,is dat ik generalist wil blijven. Ik wil me niet te veel specialiseren. Ik kan goed communiceren op alle niveaus in een bedrijf, waardoor ik ook snel de problemen kan blootleggen.”

Leendert van der valk

    • Leendert van der Valk