Commissariaten: hooguit vijf

De Tweede Kamer rekent definitief af met ‘verzamelaars’ van commissariaten. Nederland gaat het aantal commissariaten en vergelijkbare toezichthoudende functies bij grote bedrijven, zorginstellingen, scholen en woningcorporaties wettelijk beperken tot maximaal vijf per persoon.

Gistermiddag nam de Tweede Kamer een amendement aan van Kamerlid Ewoud Irrgang (SP) met deze strekking. Irrgang had het amendement ingediend bij de wijziging van de regels voor ondernemingsbestuur bij beursfondsen en besloten vennootschappen. Het amendement werd gesteund door de fracties van de SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Partij voor de Vrijheid. Eerder probeerde Kamerleden Fleur Agema (PVV) en Staf Depla (PvdA) tevergeefs het aantal nevenfuncties van commissarissen in de semipublieke sector tot drie respectievelijk vijf te beperken.

Het amendement van Irrgang is een uitbreiding van de wettelijk verankerde normen uit de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur (2003) dat commissarissen van beursgenoteerde bedrijven niet meer dan vijf commissariaten mogen hebben. Daarbij telt de functie van president-commissaris dubbel. Ook in deze uitbreiding van Irrgang tellen voorzitterschappen dubbel.

De SP’er wil met de maximering naar eigen zeggen de kwaliteit van het toezicht waarborgen, belangenverstrengeling voorkomen en het zogeheten old-boysnetwerk van commissarissen doorbreken.

De maximering geldt ook voor leden van een raad van toezicht bij grotere stichtingen (meer dan 250 werknemers, meer dan 35 miljoen euro omzet). Daardoor komen bij elkaar ook honderden woningcorporaties, scholen en zorginstellingen onder de werking van deze wet te vallen.

Het afgelopen jaar zijn meerdere zorginstellingen en woningcorporaties in financiële problemen gekomen. In een aantal gevallen, zoals bij failliet gegane zorgconcern Meavita en de gehandicaptenzorginstelling Philadelphia, kregen diverse commissarissen en vergelijkbare toezichthouders het verwijt dat zij te weinig tijd aan hun werk konden besteden omdat zij het te druk hadden met een veelvoud aan andere functies.