Celstraf in Kabul voor corruptie

De burgemeester van Kabul is vanmorgen gewoon aan het werk gegaan, ondanks zijn veroordeling tot vier jaar cel wegens corruptie. Het is de eerste keer dat de regering van president Karzai een bestuurder op dit niveau heeft vervolgd. Karzai staat onder enorme druk van het Westen en Afghaanse kiezers om in zijn nieuwe termijn de corruptie hard aan te pakken.

Zowel de aanklager als de beklaagde moeten nog wennen aan hun rol. Burgemeester Abdul Ahad Sahebi is in hoger beroep gegaan tegen het maandag uitgesproken vonnis, maar treedt in de tussentijd niet terug. „Ik accepteer het besluit van het hof niet. Er is een samenzwering tegen mij.” Hij heeft Karzai, parlementsleden en de president van het Hooggerechtshof om hulp gevraagd. Sahebi is schuldig bevonden aan het verstrekken van een contract zonder aanbesteding.

Zolang het hoger beroep niet heeft gediend, is Saheri op vrije voeten. Dit is onacceptabel voor het Openbaar Ministerie: „In de ogen van de procureur-generaal is hij geen burgemeester van Kabul meer”, verklaarde een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt drie zittende en twaalf voormalige ministers op corruptie. Zaterdag maakt Karzai de samenstelling van zijn nieuwe kabinet bekend. (AP, AFP)