Alleen gekuist boek over Rijkswaterstaat

Journalist en historicus Marcel Metze mag de ongekuiste versie van zijn boek Veranderend Getij over Rijkswaterstaat niet publiceren. Het auteursrecht ligt bij Rijkswaterstaat, dat een gekuiste versie van het boek wil publiceren.

Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag besloten in een door Metz aangespannen kort geding. Hij heeft zijn auteursrecht overgedragen aan Rijkswaterstaat. De schrijver heeft daarmee, schrijft de rechtbank, van tevoren „onder ogen (...) gezien dat de mogelijkheid zich kon voordoen dat Rijkswaterstaat in zijn concepten zou gaan strepen op een manier die hij niet voor zijn verantwoording wenste te nemen”.

Enkele jaren geleden accepteerde Metze de opdracht van Rijkswaterstaat om een „openhartig” boek te schrijven over een veranderingsproces bij de overheidsdienst. Metze ontving hiervoor 120.000 euro en kreeg toegang tot ambtenaren en dossiers. De directeur struikelde over een van de laatste tekstversies van het boek. Hij vond de hoofdpersonen „karikaturaal” beschreven. „Niet evenwichtig en soms onheus, met weinig respect voor de betrokkenen.”

Lees een eerder artikel over deze rechtszaak op nrc.nl/binnenland