Advocaat akkoord, ontslag Ten Cate

Dick Advocaat (62) zit zaterdag in de uitwedstrijd tegen zijn oude club PSV voor het eerst als hoofdtrainer op de bank bij AZ. Hij werd het gisteren met de directie van de landskampioen eens over een verbintenis tot het einde van het seizoen (30 juni). Een andere Nederlandse trainer, Henk ten Cate, werd gisteren, daags voor zijn 55ste verjaardag, ontslagen bij Panathinaikos.

Advocaat zal de technische leiding van AZ combineren met zijn functie als bondscoach van België. De Alkmaarse club moet de Belgische bond KBVB een huursom betalen van 150.000 euro.

De Champions-Leaguewedstrijd van vanavond tegen Standard Luik laat Advocaat aan zich voorbij gaan. Bij dit duel, waarin AZ moet winnen om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Europa League, hebben Martin Haar, Shota Arveladze en Jan Nederburgh de leiding.

Na het vertrek van Louis van Gaal bij AZ naar Bayern München sprak Advocaat ook al met een delegatie van de landskampioen. Tot zijn spijt had hij echter zijn woord gegeven aan de Belgische voetbalbond. Als dat niet zo was geweest „had ik niet voor mezelf ingestaan”, zei hij onlangs in een interview. Met een vooruitziende blik liet Advocaat bij de KBVB een clausule inbouwen dat hij de rest van dit seizoen zijn functie mocht combineren met een club.

Advocaat is volgens de directie van AZ twee weken geleden echter ook door een andere club benaderd en dat zorgde voor enige verwarring. Hierdoor leek het of hij al eerder door AZ was gepolst. De ‘kleine generaal’ zegt zijn nieuwe elftal goed te kennen van tv. „Want ik zie alle wedstrijden.” De doelstelling van AZ voor dit seizoen, een plek bij de eerste vijf in de eredivisie, kent hij nog niet. „Maar als je met AZ geen Europees voetbal haalt heb je het niet goed gedaan.”

In Griekenland reageerde Ten Cate verrast op zijn ontslag bij Panathinaikos. De ploeg staat tweede in de competitie met slechts één punt achterstand op koploper Olympiakos Piraeus. Panathinaikos won tien van de dertien competitiewedstrijden. In de Europa League staat de ploeg tweede in groep F en heeft het aan een gelijkspel tegen Dinamo Boekarest genoeg om de volgende ronde te halen. Ten Cate verloor wel de laatste twee belangrijke competitieduels met concurrent Olympiakos. In de Europa League verloor Panathinaikos met 1-0 van Galatasaray, de ploeg van Frank Rijkaard. (ANP)