Abjecte en warrige wraakfilm

Law Abiding Citizen. Regie: F. Gary Gray. Met: Jamie Foxx, Gerard Butler, Bruce McGill.In 45 bioscopen **

Het doek is nog niet op en daar worden vrouw en dochter van Clyde (Gerard Butler) al voor zijn ogen vermoord door boeven van het type Snuf en Snuitje: één dik, één dun, beide ongeschoren. De ambitieuze aanklager Nick (Jamie Foxx) sluit een deal met één van de moordenaars – de ergste – om de andere veroordeeld te krijgen. Tien jaar later heeft Nick zelf een dochtertje van tien en verloopt de executie van de uitgeprocedeerde boef gruwelijk. Boef twee wordt in stukjes gezaagd in een loods teruggevonden. Dader is de verbitterde Clyde, die meteen schuld bekent en totale oorlog tegen alle betrokkenen bij het proces belooft. Vanuit zijn cel stelt Clyde eisen. Worden ze niet ingewilligd, dan sterven advocaten, rechters en aanklager bij bosjes. Wie is de baas: de gevangene of de politie?

Law Abiding Citizen is een rare, halfmislukte wraakfilm. Hij opent met een gierend cliché en een onlogische rechtszaak om via een spannend middendeel, waar Clyde en Nick mooi aan elkaar gewaagd zijn, uit te lopen in een absurde ontknoping. Het probleem is niet zozeer dat de film moreel abject is – dat ook – maar dat er geen touw aan valt vast te knopen. Want wat wil Clyde met zijn strafexpeditie bereiken? Dat Nick geen deals met moordenaars sluit? Maar sluit Nick geen deals dan gaan zijn vrienden eraan. Aanklager Nick is moreel al even confuus, zodat een warrig duel rest tussen twee arrogante haantjes. Dat klinkt voor een Amerikaanse genrefilm best gedurfd, maar helaas is het in dit geval geen opzet, maar incompetentie.

    • Coen van Zwol