8 redenen om uit te gaan

1 klimaatnacht

Nijmegen: LUX. Tijd: 20.30-02.00u. Entree: 5 euro. Res: 0900-58946 36.

De Jongeren Kopenhagen Coalitie organiseert een Klimaatnacht n.a.v. de Klimaattop in Kopenhagen. Je kunt in debat met europarlementariër Bas Eickhout en journalist Joris Luyendijk, maar er zijn ook allerlei duurzame activiteiten zoals een Wii-competitie op de fiets, kleding ontwerpen met FairFashion en duurzaam dansen op de Sustainable Dancefloor.

2 dichters

Amsterdam: ‘t Einde van de Wereld, (Quo Vadis) t.o. Javakade nr. 4. Tijd: 20.30u. www.eindevandewereld.nl

Avond met de dichters Diana Ozon, Tsead Bruinja, Marian Vreugdenhil, Sander Koolwijk en Jan Bianchi.

3 theater

Bambie 14

Den Haag: Korzo. Tijd: 20.30u. Entree: 12,50 euro. www.korzo.nl

Theatergroep Bambie duikt in de mens die uit liefde vermoordt. Geïnspireerd door politiefoto’s van vermoorde mensen uit de jaren twintig en dertig, en door criminologische theorieën uit begin vorige eeuw, reconstrueren Stavenuiter en Van der Laan een crime passionel.

4 reizend debat

Het DeeltijdCafé

Zutphen: De Hanzehof. Tijd: 20.00u. Gratis, opgave: www.deeltijdcafe.nl

Een rondreizend debat over deeltijdwerken met gesprekken, een rad van fortuin, een quiz, een loopbaancoach en cabaretière Karin Bruers.

5 muziektheater

Absolutely Doomed

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 20.30u. Entree: 5-10 euro. www.melkweg.nl

Absolutely Doomed is een punkkomedie met snoeiharde livemuziek. Billy en Joy zijn twee onaangepaste drop-outs van de no future-generatie die vasthouden aan de idealen van de jaren 80. Hun vriendschap komt zwaar onder druk te staan als ze gedwongen worden deel te nemen aan een reïntegratietraject.

6 dans

Sounds from Here

Rotterdam: De Unie. Tijd: 19.30u. Gratis. Res. via www.deunie.nu

Sounds from Here gaat over de problemen en het innerlijk conflict van een vrouw in een wereld die wordt gedomineerd door mannelijke normen en waarden. De voorstelling wordt vertolkt door Rasha Jahshan, een Palestijnse danseres en actrice die in Nazareth woont. In het kader van het festival Dancing on the Edge.

7 filmfestival

Joods Film Festival

Amsterdam: Kriterion & JHM. 9 t/m 13 dec. www.joodsfilmfestival.nl

Festival met films van joodse filmmakers uit Nederland. Om 20.00 uur: Het geheim van Delft (Maurits Binger, 1917), een zwijgende, speelfilm die grotendeels in Haarlem is opgenomen. In 1995 heeft Henny Vrienten er muziek bij gecomponeerd.

8 wetenschapscafé

The robots are coming

Deventer: Het Burgerweeshuis. Tijd: 20.00u, muziek vanaf 19.30u. Gratis. www.sciencecafedeventer.nl

Stefano Stramigioli, hoogleraar geavanceerde robotica aan de Universiteit Twente, vertelt tijdens dit Science Café niet alleen over heden, verleden en toekomst van robots, maar neemt er ook een paar mee voor een ‘live’ demonstratie.