6 keer kunst over de huisvrouw

1 The Young Housewife (1855), François Bonvin Bonvins stijl was onder meer beïnvloed door de Hollandse School van de zeventiende eeuw. In 1870 ontving hij de Legion d’Honneur, de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding die door Napoleon Bonaparte was ingesteld.

2 Domestic Appliances For The Modern Housewife (2004), van Bob Carlos Clarke De Ier Bob Carlos Clarke (1950-2006) is vooral bekend om zijn erotische beelden en zijn portretten van bekende mensen zoals actrice Rachel Weisz and Keith Richards. In 2004 maakte hij dit object. Het is te koop voor 5.750 pond via www.opus-art.com.

3 Beverly Hills Housewife (1966), van David Hockney Het duurste stuk bij Christie’s was David Hockney’s bijna vier meter brede portret Beverly Hills Housewife, bij de veiling van eigentijdse kunst in mei van weldoenster Betty Freeman. Met 7,9 miljoen dollar was het een nieuw record voor de kunstenaar.

4 Huisvrouw en dienstmeisje, van Pieter de Hooch Pieter de Hooch (1629-1684), een van de oude Hollandse meesters, schilderde in zijn beginjaren vooral het soldatenleven. Na zijn komst naar Delft ging hij genrestukken schilderen, met etende, drinkende en musicerende mensen. Later (vanaf 1658) legde De Hooch de Gouden Eeuw vast, met daarin vooral vrouwen.

5 The Pretty Housewife (1915), van Amedeo Modigliani De Italiaanse schilder Modigliani verhuisde in 1906 naar Parijs, waar hij zijn unieke stijl ontwikkelde. Dit schilderij maakte hij vijf jaar voor zijn dood.

6 De huisvrouw (1811), van Abraham van Strij Abraham van Strij (1753-1826) was aanvankelijk, net als zijn vader, decoratief schilder van behangsels en panelen. Dit schilderij maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de première van het toneelstuk ‘De Gelukkige Huisvrouw’ naar het boek van Heleen van Royen.