Zware aanslagen Bagdad, 110 doden

Iraqis gather near destroyed cars as firemen and rescue workers inspect the site of a bomb blast outside a criminal court building in west Baghdad's Mansur district on December 8, 2009. Five powerful car bombs rocked Baghdad, killing 112 people, including women and students, and wounding 207 in the third co-ordinated massacre to devastate the capital since August. AFP PHOTO/ALI AL-SAADI AFP

Voor de derde keer in minder dan een half jaar zijn in Bagdad regeringsgebouwen doelwit geworden van een serie gecoördineerde, zware bomaanslagen. Daarbij zijn volgens de autoriteiten zeker 110 doden gevallen. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond.

De Iraakse regering had juist cijfers gepubliceerd waaruit bleek dat het geweld in de maand november met in totaal 90 gedode burgers tot het laagste niveau sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003 was teruggelopen.

De aanslagen van vandaag tonen aan dat gewapende groepen nog steeds gemotiveerd en in staat zijn om dergelijke grote aanslagen te plegen.

Bij de voorgaande aanslagen op regeringsgebouwen, in augustus en oktober, kwamen respectievelijk honderd en honderdvijftig mensen om het leven. Die aanslagen werden door de autoriteiten toegeschreven aan samenwerkende terroristen van Al-Qaeda-in-Irak en aanhangers van het Ba’athbewind van de geëxecuteerde Iraakse leider Saddam Hussein.

Doelwit waren onder andere het ministerie van Arbeid, een opleidingscentrum voor rechters en het nieuwe gebouw van het ministerie van Financiën, in het centrum van de hoofdstad. Bij de aanslag in augustus werd onder meer het vorige gebouw van het ministerie van Financiën zwaar beschadigd.

Evenals de voorgaande keren ging het vanochtend volgens de eerste berichten om zelfmoordaanslagen. De daders zijn er kennelijk opnieuw in geslaagd de talrijke controleposten rond de ministeries te passeren. Daarmee zijn de Iraakse veiligheidsdiensten extra in verlegenheid gebracht.

De voorgaande keren bleken veiligheidsagenten te zijn omgekocht. In oktober werden tientallen agenten vervolgens opgepakt, maar het is niet duidelijk of zij ook zijn vervolgd.

De Iraakse veiligheidsdiensten zijn alleen verantwoordelijk voor de veiligheid sinds de Amerikaanse troepen eerder dit jaar uit alle steden zijn teruggetrokken.

De aanslagen vormen een nieuwe zware slag voor de shi’itische premier Nouri al-Maliki, die zich in de komende parlementsverkiezingen presenteert als leider die het geweld heeft teruggebracht. Maliki beloofde in oktober de veiligheidsmaatregelen te verscherpen.

De verkiezingen worden op 6 maart gehouden, zo werd vanmiddag bekendgemaakt.