Wetenschap kort

Veel infecties op intensive care

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Wereldwijd heeft gemiddeld 51 procent van de patiënten op intensivecareafdelingen een infectie; 71 procent krijgt antibiotica. Dat blijkt uit een grote steekproef op bijna 1.300 ic-afdelingen in 75 landen, wereldwijd. Een internationaal team van onderzoekers schreef dit vorige week in het Journal of the American Medical Association. Geïnfecteerde patiënten lopen meer dan tweemaal zoveel risico om op de ic te overlijden. De infectiegraad loopt sterk op met de opnameduur: na een week is deze gestegen tot 70 procent. Vanwege het risico op resistentie waarschuwen de auteurs tegen overmatig gebruik van antibiotica; ze geven aan dat het tijd is voor nieuwe manieren om infecties te voorkomen en te beheersen.

Herseneiwit regelt gewicht van muis

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het eiwit Foxa2 in de hersenen speelt een belangrijke rol bij het reguleren van voedselopname, metabolisme en dus lichaamsgewicht bij muizen. Het stuurt twee belangrijke hormonen aan, orexine en melanineconcentrerend hormoon, in het ‘eetcentrum’ van de hersenen. Deze Zwitsers-Amerikaanse ontdekking stond in Nature. Muizen waarbij het gen voor Foxa2 permanent is aangeschakeld, bewegen meer, hebben een sneller metabolisme en zijn gevoeliger voor insuline. Dikke muizen waarbij het gen wordt aangeschakeld, verliezen gewicht en hebben stabielere glucoseniveaus. De auteurs speculeren dat het activeren van het eiwit wellicht ook bij mensen kan helpen bij overgewicht.