Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Minister Klink reageert op onderzoek dat uitwijst dat 60% van de verpleegkundigen overweegt ander werk te zoeken. En: agressie tegen hulpverleners moet strenger worden aangepakt, vindt het OM. In enkele regio’s wordt schade nu rechtstreeks op de daders verhaald; de rechtbank in Den Haag hield deze week een speciale zitting waarin alle zaken tegen verdachten van dit misdrijf werden behandeld.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Tramconducteur Ezzat Aziz wil op zijn bedrijfskleding een kruisje dragen. Dat mag niet van zijn werkgever omdat in de voorschriften staat dat het dragen van kettingen en broches verboden is. Vrouwelijke werknemers mogen dus wel hoofddoekjes dragen. Aziz spande een kort geding aan dat gisteren diende.Ned. 2, 20.25-20.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Halina Reijn is tafeldame. Zij en Matthijs van Nieuwkerk ontvangen onder anderen Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, en twee jonge wetenschappers die zich met het klimaat bezighouden. En de gitaristen Jan Akkerman en Harry Sacksioni gaan de strijd met elkaar aan. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Vanavond onder meer aandacht voor de film De hel van ’63, over de zwaarste Elfstedentocht aller tijden. De laatste 4 schaatsers die destijds finishten zijn te gast. Ned.1, 23.00-0.00u.

documentaire

Apocalyse. Derde en vierde deel van serie over WO II, gezien door de ogen van mensen die het hebben meegemaakt. Eerst Le choc 1940-1941, over de Blitzkrieg, de val van Parijs en de strijd van de Wehrmacht tegen het ‘judeo-bolsjewisme’ in de Sovjet-Unie. Om 21.55u L'embrassement 1941-1942, over het Japanse offensief, het op gang komen van het verzet in Europa, het begin van de masssamoord op joden en het beleg van Stalingrad. Alleen Franse ondertitels. TV5, 21.00-22,45u.

Koppen XL: Leven na zelfmoord. Canadese documentaire over de zoektocht van Maryse Chartrand naar het waarom van de zelfmoord van haar man Samuel. Een film over intens verdriet, over woede en schuldgevoelens, en over hoe zij en haar drie kinderen de draad weer proberen op te pakken. Eén, 21.30-22.05u.

informatief

Themenabend: Schöpfung oder Evolution? Is het ontstaan van de aarde en van leven te danken aan een god of aan de natuur zelf? Eerst de film Big Bang im Labor, waarin het ontstaan van het heelal vanaf de oerknal wetenschappelijk wordt verklaard. Om 21.45u Wurde die Welt in sieben Tagen erschaffen? De film laat zien hoe aanhangers van de Bijbel, de Thora en de Koran onweerlegbare feiten in hun religies proberen in te passen. Tot slot om 22.30u een debat onder leiding van Daniel Leconte met astrofysicus Arnold Benz en paleoantropoloog Pascal Picq. Arte, 21.00-23.00u.

37°: Herbert gegen den Rest der Welt. De rust van boer Herbert uit Ballrechten Dottingen, een dorp aan de zuidrand van het Schwarzwald, wordt al jaren verstoord door de aanwezigheid van een picknickplaats naast zijn erf. Luide muziek tot diep in de nacht, vuilnis en uitwerpselen op zijn land. Herbert verzet zich al jaren en heeft de dorpsbevolking van zich vervreemd. Maar er gloort hoop: er gaat bemiddeling plaatsvinden. ZDF, 22.15-22.45u.

amusement

Plat préféré. Serie over de lievelingsgerechten van beroemdheden uit het verleden. Vandaag over de schepper van Kuifje. Hergé (Georges Remi) at buiten de deur bij voorkeur in sterrenrestaurants, maar thuis het liefst de stoofpotjes van zijn vrouw. Jeroen Meus gaat eerst op zoek naar het perfecte stoofvlees en bereidt daarna in de keuken van het restaurant in het gloednieuwe Musée Hergé in Leuven Carbonades à la Flamande.Canvas, 20.40-21.05.

sport

Voetbal, Champions League: Juventus - Bayern München. Voorbeschouwing, wedstrijdverslag vanuit Turijn en, vanaf 22.35u, nabeschouwing en samenvattingen van de overige vanavond gespeelde matches.Ned.3, 20.15-23.25u.

Radio

Zaterdag jongstleden. Herhaling van de ZaterdagMatinee, omlijst met reacties en commentaar. Het Franse barokorkest Les Talens Lyriques olv Christophe Rousset speelt muziek die ten tijde van Lodewijk XIV dagelijks aan het hof van Versailles klonk. Radio 4, 20.02-22.59u.