Uitstel beursgang van Rusal hoeft geen ramp te zijn

De beursgang in Hongkong van Rusal zal tot volgend jaar worden uitgesteld, nu de commissie voor nieuwe beursnoteringen opheldering heeft geëist over de vraag hoe een lening van 4,5 miljard dollar (3 miljard euro) aan Vnesheconombank (VEB) zal worden terugbetaald. Maar als dat het enige obstakel is zal de beursgang niet al te problematisch zijn, gezien de overduidelijke steun die VEB voor Rusal heeft uitgesproken.

De enorme schuld van Rusal bij VEB zou lastig af te lossen zijn als de staatsbank op agressieve wijze haar leningen zou willen innen. Maar VEB is voor 100 procent in handen van de Russische overheid, en het Kremlin heeft er weinig belang bij grote nationale producenten het faillissement in te drijven of hun schulden aan de staat in aandelen om te zetten.

Het besluit van de beurscommissie in Hongkong komt op dezelfde dag dat bestuursvoorzitter Vladimir Dmitriyev van VEB zich bijzonder lovend heeft uitgelaten over de verbeterende bedrijfsvooruitzichten van Rusal. Hij maakte bekend dat de bank 670 miljoen dollar opzij heeft gezet om in de beursgang van Rusal te beleggen. VEB is Rusal in oktober eveneens tijdig te hulp geschoten door zijn krediet met een jaar te verlengen, toen Rusal zijn westerse crediteuren moest terugbetalen.

Het Russische parlement buigt zich intussen over wettelijke aanpassingen die het proces van het opschorten van de terugbetaling van de VEB-kredieten zullen formaliseren. Dat duidt erop dat de regering geen haast heeft met die terugbetaling. Een voor de hand liggende oplossing is dat de aflossing van Rusals schuldenlast bij VEB in oktober volgend jaar opnieuw op de lange baan zal worden geschoven.

Rusal en zijn bankiers benadrukken nu de economische voordelen van het tot volgend jaar wachten met de beursgang, op grond van de overweging dat de aluminiumprijs en de aandelenkoersen dan hoger kunnen zijn. Hoewel deze positieve uitleg nogal contrasteert met hun aanvankelijke haast om de beursgang er vóór het eind van dit jaar door te drukken, is er geen duidelijke reden waarom uitstel tot problemen zou moeten leiden.

Een andere vraag is of de beurs in Hongkong nog andere zorgen had over de beursgang van Rusal. Heeft het bestuur zich bijvoorbeeld verdiept in een Londense rechtszaak die een voormalige zakenpartner heeft aangespannen tegen eigenaar Oleg Deripaska van Rusal, of in kwesties die verband houden met zijn Amerikaanse visum? Als dat niet het geval is, kunnen er nog meer hindernissen voor Rusal op de weg liggen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Jason Bush