Twee werelden botsen in Nieuw-West

Achmed Baâdoud trekt de PvdA-lijst in Amsterdam Nieuw-West. De leden in het stadsdeel verkozen hem boven Ahmed Marcouch, favoriet van de partijtop.

Het was een botsing tussen twee werelden gisteren bij de PvdA in Amsterdam Nieuw-West. De methode-Marcouch legde het verrassend af tegen de stille diplomatie van de onbekende Achmed Baâdoud.

Dat was goed te zien tijdens de schorsing na het staken van de stemmen. Na overleg met zijn rivaal Ahmed Marcouch (40) over de patstelling beent Achmed Baâdoud (37) het glazen hokje uit. Hij wordt haast besprongen door twee jonge mannen met jasje-dasje, die opgewonden uitroepen: „Wat?! Terugtrekken? Niet!” Baâdoud roept: „De leden beslissen.” Zijn rijzige gestalte verdwijnt in de vergaderzaal voor de beslissende stemronde. Marcouch blijft nog even in het hokje zitten, een strakke glimlach om de mond.

Als in de tweede stemronde de stemmen staken, begint Marcouch te ijsberen door de gang van de school in Slotervaart. Hij wordt omhelsd door deze en gene, getroost, alsof hij al heeft verloren. Prem Radhakishun, tv-maker en PvdA-watcher, aait Marcouch over de borst. „Vrienden sta ik altijd bij”, zegt Radhakishun.

De scène tijdens de schorsing zegt veel over de tumultueuze ledenvergadering gisteravond. Marcouch wordt geknuffeld en bewierookt door een regenboogcoalitie van min of meer bekende Nederlanders, PvdA-prominenten, wijkopbouwwerkers en homoseksuelen, die allen niet in Nieuw-West wonen en dus ook geen stemrecht hebben. Baâdoud wordt de hele avond omringd door strak gekapte en geklede jonge Osdorpers van Marokkaanse komaf, die als een groep opereren – met stemrecht.

En het is Bâadoud, een tot voor kort onbekende stadsdeelbestuurder, die wint. Het is een grote nederlaag voor de top van de PvdA, die zwaar heeft ingezet op Marcouch. Landelijk voorzitter Lilianne Ploumen, bewoner van Slotervaart, en Lodewijk Asscher, leider van de PvdA in Amsterdam, grepen vorige maand in toen het lokale PvdA-bestuur van Nieuw-West Baâdoud op de eerste plaats van de kandidatenlijst zette. Wouter Bos, leider van de landelijke Pvda, pleitte gisteren openlijk voor Marcouch.

Voor de PvdA is het verlies van Marcouch een tegenslag in het integratiedebat. Met zijn harde aanpak van Marokkaanse straatcriminelen en homohaat geldt hij als een belangrijke troef in de strijd tegen Wilders.

Vervolg PvdA: pagina 3

Traditionele PvdA wint van modieuze partijtop

Door Baâdoud aan te wijzen als lijsttrekker kiest Nieuw-West, een stadsdeel met 130.000 inwoners, in de strijd tegen armoede, schooluitval, werkloosheid en integratieproblemen voor diplomatie in plaats van confrontatie.

De nederlaag van Marcouch komt voor velen als een verrassing. Hij is geliefd in zijn stadsdeel Slotervaart, waar 46 procent van de bevolking op zijn hand is – een ongekend hoog percentage in Amsterdam. Hij geniet als onorthodoxe voorvechter van integratie en veiligheid zelfs internationale bekendheid. „De fans van Marcouch zaten thuis tevreden voor de tv”, moppert de woordvoerder van Marcouch.

In Nieuw-West als geheel is Marcouch minder geliefd. De Marokkaanse gemeenschap ergert zich aan het pro-homobeleid van Marcouch. De witte bevolking wordt zenuwachtig van de pleidooien van Marcouch voor koranlessen op openbare scholen. Baâdoud, die juist de nadruk legt op de „99 procent waarmee het goed gaat” en de islam betitelt als privézaak die in het openbare leven niets te zoeken heeft, wist van deze onvrede te profiteren.

Ook de bloedgroepenstrijd tussen de drie stadsdelen werkte bij de fusie tot Nieuw-West in Baâdouds voordeel. Marcouch krijgt steun uit zijn eigen Slotervaart, Baâdoud uit zijn eigen Osdorp en uit Geuzenveld-Slotermeer. Uit deze stadsdelen haalde de Osdorper Baâdoud uiteindelijk de meeste stemmen (90, tegen 83 voor Marcouch). Van de kleine 600 PvdA-leden uit de nieuwe partijafdeling Nieuw-West zijn er nog geen 200 komen opdagen.

De Marcouch-aanhangers weerden zich gisteren duchtig in het openbaar. Een kleine twintig mensen riepen de zaal op hem te steunen. Ze noemden hem „onorthodox” en „daadkrachtig”. Zelfs de voorzitter van de lokale afdeling van de homobelangengroep COC, Dennis Boutkan, gaf een stemadvies: „Dat is uitzonderlijk, maar we hebben iemand nodig die op de barricaden klimt.”

De pleidooien leken eerder averechts te werken. Een lid klaagde over „persoonsverheerlijking”, wijzend op de tientallen camera’s die voortdurend op Marcouch waren gericht.

De ingreep van Ploumen en Asscher had vorige maand al kwaad bloed gezet bij de leden. De coup van Baâdoud lijkt mede geslaagd door een opstand van de traditionele PvdA-leden tegen de meer modieuze PvdA-top.

Baâdoud opereerde gisteren veel geruislozer dan Marcouch. Zijn aanhangers in de zaal beperkten zich tot langdurige applaus en af en toe gefluit of boegeroep. In de tweede stemronde haalden beide kandidaten tot ieders verbijstering 88 stemmen. Het reglement schrijft loting voor, maar na schorsing beslist de zaal tot een derde ronde. „Ik zag het aankomen”, zegt Radhakishun. „Bij de Marcouch-aanhangers zag ik vooral mobiele telefoons, bij de Baâdoud-mensen zag ik de stemkastjes.”

    • Laura Starink
    • Karel Berkhout