Turnerprijs verrassend naar Wright

British artist Richard Wright poses beside his piece 'No Title' after winning the 2009 Turner Arts Prize at the Tate Britain gallery in central London December 7, 2009. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN) REUTERS

De Britse kunstenaar Richard Wright heeft gisteren verrassend de Turnerprijs, de belangrijkste onderscheiding voor eigentijdse kunst in Groot-Brittannië, gewonnen.

Wright (49) krijgt de prijs voor zijn abstracte muurschilderingen, die hij na verloop van tijd steevast laat vernietigen. De jury prees „de diepe originaliteit en schoonheid” van zijn werk. Ze wees erop dat het zowel traditionele trekken vertoont als moderne.

De Turnerprijs wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de vijftig jaar. De drie andere genomineerden voor de prijs, waaraan een bedrag van 25.000 pond (27.500 euro) is verbonden, waren Roger Hiorns, Lucy Skaer en Enrico David. Hiorns was de gedoodverfde favoriet. Hij herschiep onlangs een flat met behulp van kopersulfaatkristallen in een soort kristallen grot.

De kunstenaar, die in Schotland woont en werkt, is gespecialiseerd in ingenieuze geometrische wandschilderingen, waarbij hij zeer arbeidsintensieve technieken gebruikt die hij deels aan kunstenaars uit de tijd van de Middeleeuwen en de Renaissance ontleent. Hij gebruikt onder meer een soort lijm en soms ook bladgoud.

Het eigenaardige is dat Wrights werk bovendien van zeer tijdelijke aard is. Na verloop van tijd wordt het overeenkomstig zijn wil vernietigd. Het ligt in de bedoeling dat ook de omvangrijke muurschildering met figuren in bladgoud, die nu op de Turnerprijs-tentoonstelling in Tate Britain is te zien, binnenkort met witte verf wordt overgeschilderd.

„Het belangrijkste is dat de schilderijen weer worden overgeverfd”, verklaarde Wright gisteren tegenover journalisten. „Dit werk is niet voor de toekomst. Het is voor nu. Als iets werkelijk belangrijk genoeg is, zal het overleven.”

De vluchtigheid van zijn werk heeft sommige critici ertoe gebracht zijn werk met dat van graffitikunstenaars te vergelijken. „Ik ben geïnteresseerd in de breekbaarheid van het moment van contact – om dat moment te verhogen”, aldus Wright zelf. Op de vraag van journalisten of de vernietiging van zijn werk hem niet aan het hart gaat, antwoordde hij: „Soms heb ik een gevoel van verlies, soms van opluchting.”

Wright schilderde aanvankelijk figuratieve schilderijen maar schakelde eind jaren 80 over op abstracte muurschilderingen. Zijn eerdere schilderijen besloot hij te vernietigen. Ook dat omschrijft hij als een bevrijdende daad.