Topmanagers AIG dreigen met vertrek om salarissen

Hoge managers van de Amerikaanse verzekeraar AIG dreigen te vertrekken als hun salaris en bonus op last van de overheid worden verlaagd. Hiermee maken AIG-leidinggevenden opnieuw bezwaar tegen het strengere beloningsbeleid van de regering-Obama. AIG wordt nog steeds met tientallen miljarden dollars aan overheidssteun in leven gehouden.

Anastasia Kelly, AIG’s interne huisadvocaat, heeft enkele collega’s vorige week opgeroepen net als zij doet met ontslag te dreigen. De topmanagers Rodney Martin, William Dooley, Nicholas Walsh and John Doyle gingen op het voorstel in, waarna Kelly een externe advocaat ingeschakelde om de juridische mogelijkheden van dit voorstel te bekijken. Walsh en Doyle zijn na het weekend teruggekomen op hun besluit.

Naast het ontslag eind dit jaar willen de anderen vasthouden aan hun ontslaguitkering, daar deze toegezegd werd voordat de overheid moest ingrijpen. In hun arbeidsovereenkomsten staat dat ze een uitkering ontvangen als ze met een „gegronde reden” ontslag nemen; volgens hen is een buitengewone salarisvermindering een dergelijke reden.

Het dreigement van het vijftal is omstreden omdat president Obama tijdens de crisis 180 miljard dollar in AIG heeft gestoken om het bedrijf te redden. De overheid heeft Kenneth Feinberg als loontoezichthouder aangesteld om de topinkomens van bedrijven die geholpen zijn door de overheid te reguleren.

Feinberg heeft dit jaar het salaris van de dertien best betaalde AIG’ers met 57 procent teruggebracht. In de komende twee weken moet Feinberg beslissen over de beloning van de volgende 75. De vijf van het dreigement maken deel uit van deze groep. In de nieuwe plannen van Feinberg wordt het maximale salaris voor managers op dit niveau 500.000 dollar. Ook worden de bonussen met 91 procent teruggebracht.