Sport kort

Atsma: olympische loterij om geld te genereren voor 2028

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) wil dat zo snel mogelijk een olympische loterij wordt opgezet. Bij de behandeling van de sportbegroting heeft hij gisteren staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker (PvdA), verzocht daar in samenspraak met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werk van te maken. Met de opbrengst wil Atsma het Olympisch Plan 2028 voor een groot deel financieren. Volgens het Kamerlid levert zo’n speciale loterij tot 2020 een slordige half miljard euro op. Andere Kamerleden, Renske Leijten (SP) en Helga Neppérus (VVD) toonden bedenkingen bij het plan voor een loterij. „Meer gokken is niet onze ambitie”, zegt Leijten. Atsma vindt dat de daden om de Spelen binnen te halen niet parallel lopen met de plannen. „Ik heb de begroting zien langskomen. En op grond daarvan vind ik dat er bar weinig gebeurt met de olympische ambities. Het is allemaal veel te slap. Er moet snel meer actie worden ondernomen.” De keuze voor een stad zou het proces volgens Atsma, die vanwege de internationale uitstraling pleit voor Amsterdam, aanzienlijk versnellen.

Britse GP blijft op circuit Silverstone

LONDEN. De Britse Grand Prix in de Formule 1 wordt de komende zeventien jaar op het circuit van Silverstone verreden. Dat heeft Bernie Ecclestone, de baas van het racecircus, gisteren bekendgemaakt. De eigenaren van Silverstone betaalden ruim 340 miljoen euro voor de nieuwe overeenkomst. Het leek erop dat dit seizoen de laatste Formule 1-race plaatshad op het circuit. (ANP)

Trainer Advocaat mag van bond naar AZ

BRUSSEL. Dick Advocaat heeft van de Belgische voetbalbond KBVB toestemming gekregen als interim-trainer aan de slag te gaan bij AZ. De Nederlandse landskampioen polste de Hagenaar na het ontslag van Ronald Koeman, afgelopen zaterdag. Advocaat (62) ging in oktober aan de slag als bondscoach in België. Hij bracht in het weekeinde de Belgische voetbalbond op de hoogte van de interesse van de club uit Alkmaar. Advocaat verklaarde in het weekeinde al de klus in Nederland met het bondscoachschap in België te kunnen combineren. (ANP)

Nederland verliest olympische startplek

CALGARY. Het is waarschijnlijk dat Nederland bij de Winterspelen niet het maximumaantal startplekken bij het schaatsen krijgt. Door de tegenvallende resultaten van de vrouwen krijgt Nederland op de 5.000 meter normaal gesproken twee in plaats van drie startbewijzen. Ireen Wüst moet volgende week in Salt Lake City op de 3.000 meter zelfs zorgen dat ze in de toptien blijft in de wereldbekerstand – ze staat nu negende – om te voorkomen dat slechts één Nederlandse schaatsster in Vancouver mag meedoen aan de vijf kilometer. (ANP)

Voetballer Kaká speelt niet tot de winterstop

MADRID. Kaká kan dit jaar niet meer in actie komen voor Real Madrid. De Braziliaan heeft een liesblessure en moet rust houden. De blessure van Kaka is wellicht goed nieuws voor Rafael van der Vaart, die de mogelijke vervanger is van de Braziliaanse aanvaller. (ANP)