Somaliërs de straat op tegen extremisten

Honderden inwoners van de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben gisteren een protestmars gehouden tegen Al-Shabaab, de radicaal-islamitische strijdgroep die verantwoordelijk wordt gehouden voor een bloedige zelfmoordaanslag vorige week. Niet eerder gingen in Mogadishu mensen de straat op tegen Al-Shabaab, dat in grote delen van Somalië zijn rigide uitleg van de islam oplegt aan de bevolking.

Demonstranten riepen leuzen als „Weg met Al-Shabaab”, en „Stop het geweld.” De woedende burgers, onder wie familieleden van Somaliërs die omkwamen bij de aanslag van donderdag, verbrandden de vlag van Al-Shabaab. Ze hielden hun optocht in het kleine gebied in Mogadishu dat nog in handen is van de regering.

Ten minste 24 Somaliërs werden donderdag gedood toen een als vrouw verklede zelfmoordterrorist zichzelf opblies tijdens een afstudeerceremonie in een hotel in Mogadishu. De slachtoffers waren, naast vier ministers en drie journalisten, vooral jonge artsen.

Regering en inwoners van Mogadishu beschuldigen Al-Shabaab van de aanslag. Al-Shabaab heeft ontkend maar deed dat pas een dag na de aanslag, wat er volgens waarnemers op kan duiden dat de groepering zich in eerste instantie niet goed raad wist met de dood van zo veel onschuldige burgers. Zelfmoordterrorisme is een relatief jong verschijnsel in Somalië, waar van oudsher de gematigde sufi-stroming van de islam domineert. Al-Shabaab, dat eerder zelfmoordaanslagen uitvoerde tegen militaire doelen en VN-gebouwen, streeft het strenge wahabisme na. (AFP, AP, BBC)