RIVM bepleit ruimen van drachtige geit

De overheid moet alle drachtige geiten ruimen van bedrijven die besmet zijn met de Q-koorts. Dit zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een advies aan het ministerie van Landbouw.

Het advies dateert van 4 december en is gisteren naar buiten gebracht door het televisieprogramma Zembla. De ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) komen deze week met een besluit over de te volgen strategie, laat een woordvoerder van het ministerie van Landbouw weten. Q-koorts is een door bacteriën verspreide ziekte die tot dusver zes sterfgevallen heeft veroorzaakt en bijna 2.300 mensen ziek heeft gemaakt.

Ruimen is „een reële optie” in de strijd tegen de verdere verspreiding van deze ziekte, zegt Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel, partijgenoot van de ministers Verburg en Klink. „De volksgezondheid moet voorop staan” in het besluit van de minister, zegt Ormel.

Het RIVM adviseert, na een analyse van zeven mogelijke scenario’s, om „zo spoedig mogelijk” alle drachtige geiten af te voeren, omdat de bacterie vooral vrijkomt als een ziek dier een door de ziekte veroorzaakte miskraam heeft. Het „grootste effect”, schrijft het RIVM, wordt bereikt als op besmette bedrijven alle dieren, ongeacht hun besmetting, worden geruimd. Dit zal resulteren in het ruimen van „tienduizenden dieren, waarvan een groot deel onbesmet”.

Er is in de politiek toenemende onvrede over de cruciale rol die het ministerie van Landbouw speelt in de bestrijding van de ziekte. Het ministerie zou de belangen van de veehouderij laten prevaleren boven de belangen van de volksgezondheid. „Ik heb steeds gezegd dat Volksgezondheid leiding moet geven bij de Q-koorts, ook al heeft dat repercussies voor de dierhouderij”, zegt Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA), die concludeert dat Landbouw tot dusver „blokkades heeft opgeworpen” waar het ministerie van Volksgezondheid „niet doorheen komt.” De SP wil een spoeddebat aanvragen.

Lees de brief van het RIVM op nrc.nl/binnenland