Polen hoeft geen linkse krant meer

Twintig jaar lang hield het zich staande in de vrije markt. Maar gisteren is het Poolse dagblad Trybuna, ooit de spreekbuis van de almachtige Communistische Partij, alsnog ter ziele gegaan.

Volgens hoofdredacteur Debski kwam de genadeklap van de drukker. Die sleepte de krant in juli voor de rechter wegens achterstallige betalingen. „Die actie heeft ons genekt, want ook andere schuldeisers begonnen zich toen te roeren”, zegt Debski vandaag in dagblad Dziennik.

Volgens commentatoren was het belangrijkste probleem echter de krant zelf. Trybuna, opvolger van het communistische Trybuna Ludu (de Volkstribune), behield na 1989 het groezelige uiterlijk van een schoolkrant en meed internet. Adverteerders bleven weg en op het laatst werden nog maar 50.000 exemplaren van de krant gedrukt. Trybuna Ludu had in de jaren zeventig een oplage van 1,5 miljoen.

In de jaren negentig wist Trybuna nog mee te liften op het grote politieke succes van de SLD, de partij van hervormde oud-communisten, maar toen die in 2005 ten onder ging aan corruptieschandalen keerden veel lezers zich van de krant af. Ook onder jonge socialisten vond het geen weerklank meer. „Ik zal niet huilen om Trybuna”, schrijft een van hen vandaag in een blog.