Philips GoLite: blauw licht tegen de winterblues

golite_1De druilerige dagen tussen sinterklaas en kerst zijn ongeveer uitgevonden voor de winterdip. Opstaan in het donker en thuiskomen van je werk in het donker. Pfff. Volgens deze site heeft 3 procent van de Nederlandse bevolking veel last van het feit dat er we ‘s winters minder - en ander - licht krijgen dan in de zomer.  Verschijnselen: weinig energie, vraatzucht, extreme stemmingswisselingen. Een milde winterblues treft meer dan de helft van de mensen.

Meestal is een weekje extra licht voldoende om een winterdip te bestrijden. Voor de traditionele lichttherapie ga je naar een lichtbad met helder wit licht (10.000 lux), vergelijkbaar met die van drie kwartier na zonsopgang. Maar het kan ook met kleinere apparaatjes, zegt Philips. Het technologiebedrijf ontwierp een nieuwe categorie gadgets die draagbare lichttherapie mogelijk maken.

De GoLite is een handzaam apparaatje van 14 bij 14 centimeter, iets meer dan twee centimeter dik. Zestig led-lampjes produceren blauw licht dat efficiënter is dan het gebruikelijke witte licht. We nemen de proef op de som en zetten voor zover mogelijk ‘s ochtends een kwartiertje of half uur de blauwe lamp aan. De leds kennen vier standen - waarvan de hoogste stand ronduit verblindend is. Er komt geen schadelijke UV-straling bij vrij, maar het is

golite
niet de bedoeling dat je (in tegenstelling tot de foto) recht in het licht kijkt. Volgens de gebruiksaanwijzing heeft de GoLight Blu het meeste effect als je het licht schuin in je ogen laat vallen. En het advies luidt om de GoLite dit niet net voor het slapen gaan te gebruiken, anders zit je klaarwakker in bed.

Tegen de jetlag

De lamp kan wel gebruikt worden om je lichaam alvast te laten wennen aan een nieuwe tijdzone - mits je naar het oosten reist.  Om jetlag te verminderen moet je een paar dagen van tevoren al beginnen vroeger op te staan, met een dosis blauw licht. Op de plaats van bestemming moet je voor 10 uur ‘s ochtends een zonnebril dragen. Wie naar het westen reist, moet juist ‘s avonds een dosis licht nemen.Die gaan vijftig jaar  mee, als je het apparaat een half uur per dag gebruikt (natuurlijk niet in de zomer).

Enneh… werkt het? Dat is lastig te bepalen als je de winterblues om te beginnen al niet hebt. Maar na een kleine week ontbijten met de GoLite zou je het humeur zo kunnen omschrijven: ‘s ochtends wakker, ‘s avonds moe en overdag goed te pruimen.  Maar je kunt natuurlijk ook een last minute naar een warm eiland boeken om de Hollandse winter te doen vergeten.

Prijs Philips GoLite: rond de 250 euro.
Uitgebreide specificaties op deze Engelstalige Philips-site.

    • Marc Hijink